Fruit

Nieuws

Teler aan de slag met Nederlandse ‘seizoensarbeid’

Als alles volgens plan verloopt, kan aardbeienteler Roland van Asseldonk in Gemert maandag 23 maart beginnen met het bloemen doorhalen in zijn doorteelt. De klus wordt aangepakt door horecamedewerkers en mensen die zich telefonisch hebben gemeld.

Van Asseldonk zag maandag 16 maart al aankomen dat hij mogelijk met te weinig of zonder personeel zou komen te zitten. “Dan kun je blijven zitten en hopen dat het goed komt of op zoek gaan naar oplossingen. We zijn links en rechts gaan bellen om te horen of er misschien mensen beschikbaar zijn.”

Eigenaar Paddy van Lieshout van een eetcafé in Beek en Donk hoorde van de problemen bij Van Asseldonk. Hij kon helpen, met zijn vier vaste medewerkers en medewerkers in de bediening, want zijn café is gesloten. Om zijn personeel zo vast warm te maken voor het werk in de kas, maakte Van Lieshout meteen een filmpje bij Van Asseldonk, om zijn personeel op geheel eigen wijze duidelijk te maken wat ‘bloemen doorhalen’ inhoudt en hoe het werk wordt georganiseerd. De mensen komen in de kas ver van elkaar af te staan, met aanvullende maatregelen wordt gezorgd dat virusvrij en prettig gewerkt kan worden.

‘Ik wil werken’

Het Eindhovens Dagblad kwam vrijdagochtend 20 maart met een artikel over dit bijzondere arbeidsproject. Sindsdien heeft de telefoon niet meer stil gestaan, vertelt Van Asseldonk. “Ik heb veertien à vijftien mensen nodig, eerst in de kas in Boekel en daarna in Gemert, maar er hebben zich inmiddels veel meer aangemeld. Bij die reageerders zat ook een evenementenbureau, ook met werkloos personeel. Verder hebben diverse uitzendbureaus contact opgenomen.”

Het bloemen doorhalen gaat zo’n drie weken duren. “We zullen zien hoe het gaat lopen, het begin is in ieder geval positief. Dat is nu belangrijk.” Over de arbeidsvergoeding: “Ik denk dat de cao’s voor de horeca en de glastuinbouw niet zo ver uit elkaar liggen. Ik heb het er nog niet echt over gehad. Het moet natuurlijk niet de hoofdprijs gaan kosten, want dat kan niet uit.”

Lees alles over het coronavirus in dit dossier.

Of registreer je om te kunnen reageren.