Fruit

Nieuws

Tiel gooit huisvestingsbeleid fruitpersoneel om

De gemeente Tiel wil meewerken aan centrale huisvesting voor arbeidsmigranten.

Uitzendbureau VDU wil op de locatie van een voormalig winkelcentrum 175 appartementen maken voor steeds twee arbeidsmigranten. Het bureau levert personeel in verschillende sectoren, waaronder fruitteelt. Als de nieuwbouw gerealiseerd is in de bebouwde kom, komen ruim vijftig huizen vrij voor de reguliere woningmarkt. Deze worden nu bewoond door arbeidsmigranten. Tiel communiceert de plannen nu in een vroegtijdig stadium voordat een omgevingsonderzoek start en met de omwonenden gesprekken beginnen.

Ommezwaai beleid

Tiel heeft gekozen voor een centrale aanpak van huisvesting van arbeidsmigranten. Tot 2018 kochten uitzendbureaus de goedkopere huizen hiervoor op. Dat leidde tot overlast van parkeren, zwerfafval en geluid in de wijken. Onder het nieuwe huisvestingsbeleid wil de gemeente Tiel centrale huisvesting toestaan op twee of drie plaatsen in de gemeente.

Continu toezicht

Voor die centrale huisvesting hanteert de gemeente een aantal voorwaarden. De losse woningen moeten weer verkocht worden door uitzendbureaus. Ook moet parkeren plaatsvinden op eigen terrein en moet gebouwd worden met duurzaamheidseisen en onder architectuur. Ook moet continu beheer en toezicht in het complex aanwezig zijn en een meldpunt voor klachten.

Of registreer je om te kunnen reageren.