Fruit

Nieuws

Raspberry Maxx stopt ermee

Frambozenbedrijf Raspberry Maxx sluit de deuren. Dat maakten Henny van Bergeijk en Carlo Peters vanmorgen bekend.

De biologische zachtfruittelers in Meijel hebben vijftien jaar lang opvallend aan de weg getimmerd. Behalve aan de teelt van het verse product gaven ze van meet af aan ook veel aandacht aan de marketing van het bedrijf en de producten.

Een breed scala aan verwerkte producten, zoals jams, sauzen, sappen, tot aan frambozenmosterd toe, stond te koop in de eigen winkel en webshop. En ook op biologische markten in Amsterdam en Utrecht konden fans van het biologisch product met de opvallende hardroze labels hun hart ophalen.

“We zijn altijd gedreven door onze passie en eigenlijk nooit door het zogenaamde verdienmodel”, aldus Bergeijk en Peeters in een bericht eerder vandaag op Facebook. “De passie moet ons echter niet blind maken voor de bedrijfseconomische realiteit. Dat is een harde, maar ook duidelijke realiteit die ons vertelt dat we nu moeten stoppen.”

Lees verder onder de foto.

Henny van Bergeijk op een van de biologische markten. - Foto: Paul Dijkstra
Henny van Bergeijk op een van de biologische markten. - Foto: Paul Dijkstra

Pionier in biologisch zachtfruit

Rasberry Maxx was in 2007 een van de eerste professionele frambozenbedrijven in Europa dat overschakelde naar de biologische teelt. In 2006 won het al de aanmoedigingsprijs Agrarisch Ondernemer.

De laatste jaren beleefden de frambozentelers teelttechnische tegenslagen. In 2016 moest er een crowdfundingsactie aan te pas komen om nieuwe planten te kunnen financieren, nadat 70% van de opbrengst door overvloedige regenval was weggevallen.

Ook de afgelopen twee hete zomers trokken een zware wissel op de vijfiten jaar oude teelt en installaties.

Gecontroleerd stoppen

Na investeren in vernieuwing van de installaties kost het weer tien jaar om alles terug te verdienen. Maar doorgaan zónder investeren zou de teelt van frambozen steeds lastiger maken en daardoor zouden binnen afzienbare tijd de kosten de baten inhalen. “Dus kiezen we nu voor gecontroleerd stoppen. Dat voelt nu dan ook niet als een mislukking, maar als de kunst om op het goede moment het lef te hebben om los te laten.”

Of registreer je om te kunnen reageren.