Fruit

Nieuws

Barstjes in positie belichte aardbei door import

De start van het Spaanse, Marokkaanse en Portugese aardbeienseizoen brengt meer prijsdruk op de Europese markten.

Afgelopen week startte de afzet van aardbeien op de Duitse handelsmarkten. De ingezette prijs van € 2,50 per 250 gram bracht de koper nog niet snel tot een transactie. Een prijsverlaging in Frankfurt deed de verkoop aanwakkeren. In Hamburg lag de prijs voor Spaanse tussen de € 1,20 tot € 1,50 per halve pond. Naast Spaanse en Portugese zijn er de Griekse, Marokkaanse en Nederlandse of Egyptische aardbeien waaruit kopers kunnen kiezen.

Prijsverschil belichte aardbei

De Nederlandse en Belgische veilingen hebben deze week ook al iets gemerkt van de toenemende invloed van import. Al is in België het effect minder. Op de Belgische veilingen moest voor Sonata nog rond de € 7 betaald worden voor een pond. Het prijsverschil met import is daarmee feitelijk heel fors. De verwachting is dat in België de prijzen iets meer richting het niveau van import zullen dalen.

Op de veilklok van The Greenery kwam de prijs woensdag 15 januari al niet verder dan circa € 5 per pond. Dat is € 2 minder dan begin deze week. The Greenery startte deze week zelf ook met de veiling van Spaans product onder het label Sweet and Sunny. Dat bracht net iets onder de € 3 op. The Greenery heeft met Spaanse Calinda’s afnemers bij Nederlandse en Belgische afnemers in de supermarktbranche en erbuiten.

Lees verder onder foto

Start van Spaanse seizoen Calinda ook op The Greenery. - Foto: The Greenery
Start van Spaanse seizoen Calinda ook op The Greenery. - Foto: The Greenery

Prijsdruk groot

Juist voor Egyptisch en Marokkaanse aardbeien werd op Europese handelscentra deze week de prijs stevig verlaagd. Marokkaanse aardbeien verloren op de groothandelsmarkten in Frankrijk in één week terrein van € 4 naar € 2,80 en op Rungis (Parijs) van € 4,50 naar € 3 (per kilo). De Egyptische aardbeien komen niet verder dan een handelsprijs van € 2,50, waar dat een week geleden nog € 5 bedroeg. Op Duitse groothandelscentra is het aanbod Egyptische aardbeien overigens beperkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.