Fruit

Nieuws

Handel koopt eerste termijncontracten peer op € 0,60

De eerste termijncontracten voor Conference zijn verkocht aan de handel in Nederland en België, terwijl de prijs oploopt.

Dirk Coucke, initiatiefnemer van de termijnhandel binnen coöperatie Fruit Trading Company (FTC), zegt dat in de eerste tranche contracten voor 4.000 ton zijn aangeboden tegen € 0,60. Daarbij is niet het hele volume verkocht. Hoeveel kilo is verkocht, blijft onbekend. Zowel Nederlandse als Belgische handel is ingegaan op de termijnmarktaanbieding, stelt Coucke.

Prijsstijging naar € 0,61

Een tweede tranche contracten komt op de markt tegen € 0,61 per kilo. Coucke ziet een veranderend sentiment door de hitte van de afgelopen week. “Daarom hebben we besloten tot een stijging van € 0,01 en niet gelijk € 0,05. Daarmee laten we de handel kennismaken met deze vorm van handel.”

Voor die tweede tranche wordt 3.000 ton aangeboden. Het gaat nog altijd om Belgische Conference-peren. In België hebben telers circa 8.000 ton ingebracht. In Nederland is 2.000 ton ingebracht, maar lijkt dat volume te groeien, omdat de inschrijving nog openstaat tot 15 augustus. Eind augustus wil Coucke in Nederland een prijs afstemmen met Nederlandse telers en deze op de markt brengen. In totaal is zeker 10.000 ton beschikbaar via FTC. Niet duidelijk is in hoeveel tranches die wordt afgezet. Als de 8.000 ton Belgische peren is verkocht, komen de Nederlandse peren aan bod. In Nederland is de oogst van Conference dit jaar 7% kleiner dan 2018, bleek afgelopen week.

Invloed op markt

De termijncontractprijs van € 0,60 ligt boven de rekenvoorbeelden die Coucke op een informatie-avond gebruikte. Of deze termijnprijs nu ook de handel voor het houtverkoop beïnvloedt, is nog niet duidelijk. Een deel van de telers verkoopt de oogst, terwijl het nog aan de boom hangt. Dat is een oude vorm van verkoop, maar beide vormen (termijn en verkoop op het hout) hebben overeenkomsten, waarbij de teneur in de handel de hoogte van de contractprijs bepaalt.

Of registreer je om te kunnen reageren.