Fruit

Nieuws

Als klant keuze heeft, kiest hij geen Elsanta

In een panelonderzoek van het Vlaamse Proefcentrum Fruitteelt vzw scoort Elsanta geen hoge ogen voor zowel uiterlijk als smaak.

In het onderzoek aan het ‘smaaklabo’ kregen deelnemers 4 variëteiten aangeboden. Naast het leidende ras in de schappen Elsanta waren dat Sonsation, Magnum en Malling Centenary. Magnum scoort op basis van smaak het beste, gevolgd door Malling Centenary, Elsanta en Sonsation.

Mooiste vrucht niet de lekkerste

In 4 van de 5 gevallen bleek de mooiste vrucht niet de lekkerste. De deelnemers kregen eerst een keuze voorgelegd op basis van uiterlijk van de vruchten. Welke zouden ze verkiezen? Magnum en Malling Centenary scoorden hier het best. Bij zowel uiterlijk als smaak scoorde Elsanta zwak, oordelen de onderzoekers. Voor de consument is Elsanta vaak de enige aardbei waaruit gekozen kan worden. De handel kiest Elsanta vaak vanwege houdbaarheid en kleur, maar de deelnemers uit dit onderzoek kozen anders. De proeverij vond plaats afgelopen zomer, de resultaten zijn bekend gemaakt in het vakblad Fruit.

Voorkeur voor Magnum

Bij smaak is de voorkeur van klanten voor Elsanta door circa 16% van de deelnemers, terwijl Magnum bij meer dan 45% van de deelnemers de voorkeur heeft. Bij de keuze voor uiterlijk zijn de scores meer verdeeld over de 4 variëteiten.

Veilprijzen

Woensdag werden bij BelOrta in Vlaanderen de eerste aardbeien geveild van het ras Sonata. In 2018 verkocht de veiling 10 miljoen kilo uit verschillende teelten. Prijzen op de veilingen varieerden zo rond de € 5 per pond.

Of registreer je om te kunnen reageren.