Fruit

Nieuws

Aardbeienteler lobbyt in Tweede Kamer

Teler Robert van Meer is een van de gezichten van werkgevers met veel seizoenarbeid. Door het wetsvoorstel Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) komen die in de knel.

Aardbeienteler Robert van Meer uit Breda is portefeuillehouder arbeid van LTO-vakgroep Vollegrond. Hij is een van de ondernemers die met foto en al figureren in de vandaag gelanceerde campagne #zowerkthetniet van LTO Nederland en andere sectoren zoals de horeca.

Robert van Meer op een van de campagnebeelden van LTO Nederland. - Foto: LTO
Robert van Meer op een van de campagnebeelden van LTO Nederland. - Foto: LTO

“Door de Wet arbeidsmarkt in balans gaan onze lasten voor arbeid per 2020 met 7,5% omhoog. Dat kan voor bedrijven met een normaal arbeidspatroon aanleiding zijn om mensen liever in vaste dienst te nemen. Maar bij ons werkt het zo niet”, zegt Van Meer.

Lees ook: LTO in verzet tegen de WAB: zo werkt het niet

Lobbyen in de Tweede Kamer

Van Meer bewerkt met zijn verhaal over de aardbeien als seizoensproduct ook de politiek tot in de Tweede Kamer toe. “Er wordt wel aan seizoensverlenging gedaan, ook in de aardbeien. Maar de tonnages die we in de zomer oogsten en verkopen, dat gaan we in de winter nooit halen. Dan hebben mensen toch echt meer trek in boerenkool.”

Alleen maar kostenverhoging

Met dat soort overwegingen houdt de wet nu onvoldoende rekening. Of de Kamerleden daar bij de behandeling van het wetsvoorstel van minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid komend voorjaar wat aan willen doen, kan Van Meer nog moeilijk inschatten. “Ik heb wel het idee dat ze luisteren naar wat we te vertellen hebben. Het enige dat de wet bij ons veroorzaakt is een kostenverhoging. Maar er zal geen enkele vaste baan door ontstaan.”

Of registreer je om te kunnen reageren.