Fruit

Nieuws

Sectorgenoten getrakteerd op ontwikkelingen zachtfruit

Asymmetrische folie-overkapping, natuurlijke aanpak van trips en schimmelziekten. Ontwikkelingen bij aardbeien, frambozen en blauwe bessen staan in de schijnwerpers op het International Delphy Soft Fruit Event.

Adviesbureau Delphy heeft deze week een groot aantal geïnteresseerden in zachtfruit uit heel Europa op sleeptouw tijdens het International Delphy Soft Fruit Event. Gisteren, dinsdag 27 juni, lag de nadruk op aardbeien. Er was een vakbeurs en rondgang op het bedrijf van Verkuijlen in Heeswijk-Dinther. Hier was onder andere een groot aantal eenmaal- en doordragende aardbeirassen te zien en werden enkele onderwerpen toegelicht die ook op de Aardbeiendemodag, die op 1 september aanstaande bij Verkuijlen wordt gehouden, aan bod zullen komen.

De rassenproef is opgezet met bestaande rassen als Murano, Furore, Clery, Joly, Magnum, Clery en met nieuwe ontwikkelingen. Hierbij heeft de Italiaanse vermeerderaar CIV een opvallend grote inbreng.


 • De rassenproef is opgezet met bestaande rassen als Murano, Furore, Clery, Joly, Magnum, Clery en met nieuwe ontwikkelingen, wel met een opvallend grote inbreng van de Italiaanse vermeerderaar CIV. - Foto's: Joost Stallen

  De rassenproef is opgezet met bestaande rassen als Murano, Furore, Clery, Joly, Magnum, Clery en met nieuwe ontwikkelingen, wel met een opvallend grote inbreng van de Italiaanse vermeerderaar CIV. - Foto's: Joost Stallen

 • Er kon onbeperkt aardbeien en kersen geproefd worden.

  Er kon onbeperkt aardbeien en kersen geproefd worden.

Flexibele tunnel

De planten staan in een nieuwe folie-overkapping van Meteor Systems, de Mini-Air, met een eenzijdige (handmatig, met duwstangen) te bedienen kapluchting, afsluitbare gevels en met 2 hangende goten per kap. Dit laatste maakt het bijvoorbeeld mogelijk in één werkgang het gewas in een kap in zijn geheel te spuiten. De kappen zijn asymmetrisch uitgevoerd. Daardoor wordt in open stand het regenwater in de goot opgevangen.

Meteor ontwikkelde Mini-Air vorig jaar, met een kapbreedte van 2,40 tot 2,70 meter breed. Dat maakt de tunnels behalve voor aardbei ook geschikt voor ander zachtfruit, aldus het bedrijf. “Besluit een teler de ene teelt in te wisselen voor een andere teelt, dan is dat goed te doen.”


 • De Mini-air tunnel van Meteor heeft asymmetrische kappen. Dat moet de kans op inregenen minimaliseren.

  De Mini-air tunnel van Meteor heeft asymmetrische kappen. Dat moet de kans op inregenen minimaliseren.

 • Sectorgenoten getrakteerd op ontwikkelingen zachtfruit
 • De kappen moet handmatig open gedrukt worden. In standaarduitvoering zitten de uitdrukstangen boven de gewasrijen. Verkuijlen heeft een aantal kappen omgedraaid, om ook te kunnen tegenluchten. Deze drukstangen hangen in het looppad.

  De kappen moet handmatig open gedrukt worden. In standaarduitvoering zitten de uitdrukstangen boven de gewasrijen. Verkuijlen heeft een aantal kappen omgedraaid, om ook te kunnen tegenluchten. Deze drukstangen hangen in het looppad.

Natuurlijke aanpak

Koppert Biological Systems bekijkt in een overkapte stellingteelt met het doordragende ras Murano het effect tegen trips met Amblyseius cucumeris in vergelijking met de roofmijt Amblydromalus limonicus (merknaam Limonica) plus Orius laevigatus. Limonica heeft in vergelijking met cucumeris het voordeel dat een populatie zichzelf kan opbouwen door zich te voeden met het stuifmeel van aardbeien. Limonica hoeft daarom maar een of twee keer ingebracht te worden, aldus Koppert, in tegenstelling tot cucumeris. Behalve tegen trips (in het eistadium en de eerste twee larvestadia) werkt Limonica ook tegen alle larvenstadia van witte vlieg. Daarbij zou de activiteit van de roofmijt ook bij lagere temperaturen overeind blijven. Op de Aardbeiendemodag worden de eerste resultaten gepresenteerd.

Fortafol tegen schimmelziekten

Een tweede proef van Koppert bij Verkuijlen richt zich op het effect van Fortafol tegen schimmelziekten als Botrytis en meeldauw. Fortafol is een plantversterker gebaseerd op humus- en fulvinezuren en essentiële oliën. De dosering en de inzetfrequentie is afhankelijk van het tijdstip in het seizoen en de schimmeldruk.

Preventief wordt Fortafol zonder toevoegingen ingezet. Bij hoge druk in combinatie met de gebruikelijke chemische middelen. Er is geen beperking in het aantal toepassingen, SKAL heeft er voor de biologische teelt geen goedkeuring voor gegeven. Uit eerder onderzoek (onder andere door Botany) en in openluchtteelten kwam volgens Koppert naar voren dat Fortafol een significante reductie van de infectie met meeldauw gaf. Dit onderwerp komt ook terug op de Aardbeiendemodag op 1 september.

Koppert onderzoekt de werking van Fortafol op schimmels.
Koppert onderzoekt de werking van Fortafol op schimmels.

Brede opzet

De aardbeienbijeenkomst bij Verkuijlen maakt onderdeel uit van een tweedaags excursieprogramma van Delphy. Dat bestaat verder uit een rondgang op proefcentrum KICK in Randwijk en een bedrijf met rode bessen (Vos/Thijssen, Andelst). Op de tweede dag ligt de nadruk op frambozen en blauwe bessen, met bedrijfsbezoeken bij Genson (Sint Oedenrode), Thwan van Gennip (Lierop) en Driesvenplant (Lierop).

Of registreer je om te kunnen reageren.