Fruit

Nieuws

Laser beschermt fruit én kippen

Fruitteler Daniel Hoeberichts in Zuid-Engeland heeft alle reden om in lasertechnologie te investeren voor zijn bedrijf. Vogels bedreigen niet alleen het fruit, maar ook zijn kippen.

De Engelse overheid heeft de ophokplicht voor pluimvee recentelijk versoepeld. Maar met zijn kippen in de open lucht tussen de fruitbomen heeft de Nederlandse fruitteler annex pluimveehouder Daniel Hoeberichts van Orchard Eggs nog niet helemaal onbezorgd over het risico van vogelgriep. Daarom zet de ondernemer in het Engelse plaatsje Forest Row even ten zuiden van Londen Nederlandse lasertechnologie in.

Daniël Hoeberichts stelt met zijn laptop het patroon van het laserapparaat af. - Foto: Chris McCullough
Daniël Hoeberichts stelt met zijn laptop het patroon van het laserapparaat af. - Foto: Chris McCullough

Hoeberichts: “Onze kippen lopen rond in een fruitboomgaard van 20 hectare. Wij willen er alles aan doen om ze te beschermen tegen infecties. Zodra we hoorden over de Agrilaser Autonomic leek dit direct een ideale oplossing als aanvulling op de maatregelen op het gebied van bioveiligheid die we al getroffen hadden.”

Alternatief voor netten over uitloop

In Nederland blijft de ophokplicht wel van kracht, maar in Engeland mogen de kippen naar buiten mits er voldoende maatregelen zijn genomen om contact met wilde vogels te vermijden. De laser van de Delftse Bird Control Group biedt een innovatieve methode om de ongewenste wilde vogels te verjagen zonder schade aan te richten aan die wilde, de kippen of de omgeving. De stille laser is een goed alternatief is voor de dure oplossing om netten te spannen over de gehele kippenuitloop.

Of registreer je om te kunnen reageren.