Doorgaan naar artikel

Kunnen Britten import-AGF uitzetten bij online aankoop?

Er is politieke steun om supermarkten klanten desgevraagd alleen Britse groenten en fruit te tonen bij online bestellingen.

Het is de nieuwste en meest vergaande vorm van Buy British. Klanten hoeven met zo’n filter op de website niet meer te kijken naar Nederlandse of Spaanse groente en fruit.

Deze stap wordt door de Britse overheid ondersteund, bleek op de Britse boerendag ‘NFU’s Back British Farming Day’. Net als de keuze om bijvoorbeeld biologische producten te selecteren kunnen klanten dan ook kiezen voor de selectie product van telers uit Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland.

Hoe breed de selectie groente en fruit dan nog is zonder Spaanse of Nederlandse producten in de winter, moet snel duidelijk worden. Op dit moment werkt zo’n filter niet bij bijvoorbeeld Sainsbury’s of Tesco.

Kritiek op subsidiestelsel

De maatregel wordt toegejuicht door de Britse boerenbond NFU. Er is echter ook kritiek op de Britse overheid op andere punten. Er is forse vertraging in het ombouwen van het Europese subsidiestelsel van basisbetalingen naar een nieuw Brits subsidiestelsel voor compensatie voor milieumaatregelen. Daardoor ontvangen telers dit jaar minder dan voorzien en komt de liquiditeit van bedrijven onder druk te staan.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin