Fruit

Nieuws

Marktupdate: meer ruimte aardbei op Duitse markt

De aanvoer Nederlandse aardbeien op de Duitse markt groeit. Dat blijkt uit marktonderzoek. Deze analyse is gedaan door overheidsdienaren van het Duitse BLE.

In week 39 was meer dan de helft van de aanvoer op de Duitse groothandelsmarkten import uit vooral België, Nederland en Polen. Vier weken geleden was het aandeel import nog 10%. Uit die overzichten van het Duitse BLE blijkt dat het snelle aflopen van de Duitse aanvoer samenviel met de prijspiek in week 38 en week 39. De Duitse groothandelsprijzen liepen afgelopen week nog verder op naar rond de € 7 per kilo, nadat in Nederland de afzetprijzen alweer normaliseerden.

Dagprijs onder druk

Deze week is die dagprijs in Nederland onder druk komen te staan en liggen de pondsprijzen voor kleinere sorteringen onder de euro. Gangbare maten gaan nog net voor boven de euro weg.

Prijsvergelijking 5 jaar

Het Duitse aardbeienseizoen is afgelopen, stelt BLE. In die marktanalyse gaan de onderzoekers ook in op de prijsontwikkeling van Nederlandse aardbeien over de laatste vijf jaar. Sinds week 37 is die prijs voor Nederlands product de hoogste in die vijf jaar. In week 32 tot en met 36 was de prijsvorming vrij mat met alleen lagere prijzen in 2016.

Vanaf week 30 tot en met week 37 bleven prijzen tussen de € 3,50 tot € 4,50 per kilo. De weken 38 en 39 zijn grote uitschieters met oplopende prijzen tot boven de € 6,50 per kilo.

Voor recentere prijzen op gfactueel.nl, klik hier.

Bedekte teelt groeit, productie daalt

Uit de productiecijfers voor Duitse aardbeien valt op dat Duitse telers de bedekte teelt fors uitbreidden. In 2016 werd 962 hectare aardbeien overdekt geteeld, tegen 730 hectare in 2015. De uitbreiding was vooral in Noordrijn-Westfalen dat met 278 hectare bedekte teelt nu afstand neemt van de teelt in Badem-Württemberg waar ruim 200 hectare teelt is.

Krimp vollegrond

Waar de bedekte teelt groeit, krimpt de productie op de vollegrond in Duitsland. In Duitsland daalde het areaal 440 hectare naar iets onder de 18.000 hectare. De productie zakte harder dat jaar: 143.000 ton tegen 172.000 ton in 2015. Dat komt ook door een lagere opbrengst per hectare.

Of registreer je om te kunnen reageren.