Fruit

Nieuws

Aardbeienomzet CLTV Zundert meer dan €30 miljoen

Na de record productie in 2015 van 10 miljoen kilo aardbeien, heeft CLTV Zundert in 2016 opnieuw een record gevestigd. Voor het eerst passeert de aardbeienomzet binnen één kalenderjaar de grens van €30 miljoen. Dat betekende een omzetgroei van 9% ten opzicht van 2015, terwijl de productie juist met 9% afnam.

De cijfers van CLTV Zundert tonen aan dat 2016 voor aardbeien prijstechnisch een sterk jaar was. Alle bij de coöperatie aangesloten telers hebben kunnen profiteren van de goede prijzen, omdat die verspreid over het jaar voorkwamen.

Verloop aardbeienseizoen

De prijzen van de vollegrondsaardbeien waren in de zomer goed, zeker ten opzichte van 2015. De prijzen voor kasaardbeien in het late najaar waren zelfs uitzonderlijk hoog. Dit was ook nodig om de lagere producties door de hoge temperaturen in september te kunnen compenseren.

Alleen de resultaten van de vroege najaarsteelten onder glas, met name in de wat oudere onverwarmde kassen, waren slecht. Die teelten hebben het zwaarste geleden onder de ‘hittegolf’ in de eerste helft van september. Dat kostte veel productie en zorgde voor een vervroegd einde van deze teelten. Daardoor konden zij niet meer profiteren van de goede prijzen later in het najaar.

Belichte teelt

Het warme weer in september zorgde er bijna voor dat de €30 miljoen omzet niet gehaald zou worden. Begin december begonnen ook de producties van de laatste teelten namelijk erg hard terug te lopen. De belichte teelt, een primeur voor CLTV Zundert, compenseerde dat echter. Deze kwam juist op tijd in productie om te profiteren van de mooie klokprijzen die eind december op Veiling Hoogstraten werden gerealiseerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.