Fruit

Nieuws 1 reactielaatste update:23 jun 2016

Van Dam tempert verwachtingen fruittelers

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) zegt dat fruittelers geen al te hoge verwachtingen moeten hebben over het opengaan van de Russische grenzen voor Nederlands fruit.

De staatssecretaris zei dat nadat hij  een delegatie van de fruittelers en handel (NFO en GroentenFruit Huis) hem had opgeroepen de handel met Rusland te herstellen. Van Dam zei dat de situatie in Oekraïne  nog steeds aanleiding is voor maatregelen tegen Rusland.

Hij zei zich te realiseren dat fruittelers een harde klap moeten ondergaan door de huidige situatie. Hij zegde toe alles in het werk te stellen om de export van fruit te vergroten en tegelijk ook de consumptie van groenten en fruit in Nederland te stimuleren.

Hij noemde daarbij onder andere de besprekingen met Zuid-Afrika voor de export van fruit in periodes dat daar geen eigen oogst is. "We voeren gesprekken, maar dat betekent niet dat de grenzen van de ene op de andere dag open gaan."

Op suggesties om het tarief voor de assurantiebelasting te verlagen, het kenteken voor trekkers in de fruitteelt niet in te voeren of de inning van de WW-premie aan te passen ging Van Dam niet in. Hij zegde toe die onderwerpen  onder de aandacht van zijn collega's te brengen.

Foto

  • Van Dam tempert verwachtingen fruittelers

Eén reactie

  • A.T.H. Vogelaar

    Ja,we moeten er alles aan doen om de markt in Rusland terug te krijgen en de nog steeds doorgaande subsidies aan de Oostbloklanden te stoppen. Roemenië wordt met Brusselse subsidie volgeplant met vruchtbomen. In Polen wordt de fruitteelt volgens mij nog steeds gesubsidueerd. Dit moet dus stoppen. Zo niet dan is de kans groot dat de hardfruitteelt in Nederland naar de knoppen gaat. Nederland is bovendien het EU land met de hoogste lonen.

Of registreer je om te kunnen reageren.