Fruit

Nieuws

Koude lente geeft fruitteelt meer tijd voor afzet

Bij de traditionele Bloesemwandeltocht in Geldermalsen van 16 april zal dit jaar mogelijk voorzichtige witte perenbloesem te zien zijn.

De bloei is door de koude van de laatste weken naar achteren geschoven. Fruittelend Nederland houdt rekening met een normale bloeiperiode. Dat is ook de stand van de landelijke Natuurkalender. Als de temperatuur niet hoger dan normaal komt te liggen, wordt de voorsprong die de natuur had in januari helemaal tenietgedaan. Het ziet er de komende weken ook niet naar uit dat die temperatuur uit de band springt. Daarnaast wordt rekening gehouden met minder bloemen bij met name appel.

Lucht

Fruitveiling Zuid-Limburg kijkt vooral naar de extra afzettijd die ontstaat door dit weer. Een woordvoerder: "We zijn blij met dit weer, het houdt de groei goed tegen. We zitten straks op 1 april en er is nog niet gespoten tegen schurft." Het zal nog zeker twee weken duren voordat de bloei in Zuid-Limburg te zien is. Die extra lucht in de afzet is nodig om het volume peren en appels onder niet al te veel druk af te zetten. Ook houdt de koude lente het voorjaarsfruit wat op.

In de Betuwe houdt een fruitteler rekening met midden april voor zijn perenbloei. Dat zou betekenen dat bij de traditionele bloesemtocht van het Rode Kruis dit jaar voorzichtig witte bloesem te zien is. Deze teler kiest nog wel deze week voor een bespuiting. "Het is gek, maar met Pasen zie je altijd schurft opduiken."

Of registreer je om te kunnen reageren.