Fruit

Nieuws 1082 bekeken

Partijen twisten over eigendom merknaam ras

Twee aardbeiplantenleveranciers betwisten de eigendomsrechten van twee merknamen voor aardbeienrassen, de Framberry en Pineapple white dream.

Het zijn merken voor bestaande rassen als Fragaria ananassa en de Mieze Schindler. De merknamen zijn bedoeld voor markten in Azië en VS. Beide hadden, volgens één van de beide partijen, de intentie met elkaar samen te werken om de twee nieuwe aardbeiensoorten te verhandelen. Volgens het Poolse Europlantis heeft de Nederlandse partner echter de twee namen van deze aardbeiensoorten zelf ingeschreven als woordmerk en is zodoende merkhouder geworden van de twee aardbeiennamen. Voor de rechtbank van Arnhem eiste het Poolse bedrijf dat de eigendomsrechten op haar naam komt te staan. Tevens verbiedt het bedrijf de Nederlandse partner de planten nog te verhandelen, met een dwangsom als dat niet gebeurt.

In het kort geding heeft de rechter de eis afgewezen. De rechter kan bovendien de relatie van beide bedrijven niet beoordelen. Europlantis stelt een samenwerkingsovereenkomst te hebben voor de afzet, maar het Nederlandse bedrijf stelt een klant-leveranciersverhouding te hebben, maar die is ernstig verstoord door het niet nakomen van afspraken.

Of registreer je om te kunnen reageren.