Fruit

Foto & video

Duitse aardbeienteler met huisverkoop en tientallen stands

Tegenover telers in Duitsland die hun aardbeienproductie voor huisverkoop met allerlei teelten en rassen uitsmeren over een lange periode, staan collega’s die zich juist richten op efficiëntie. Zij produceren grote, uniforme productievolumes voor de dagmarkt in een afgebakende plukperiode.

Heinz Böckmann in Schwarzdorf is een typisch voorbeeld van een teler met huisverkoop en tientallen verkoopstands. Hij maakt er een sport van om allerlei rassen en teeltwijzen aan elkaar te knopen om zo lang mogelijk aan de markt te zijn met smakelijke aardbeien.

Böckmann maakt zijn eigen prijs voor huisverkoop, zijn areaal is 60 hectare. Zijn stands staan in een straal van 30 hectare rond zijn bedrijf, in de regio rond Osnabrück met 300.000 inwoners. Wat niet via huisverkoop weg gaat, levert de teler aan een verkooporganisatie in de buurt van Bonn. Het bedrijf heeft maximaal 210 medewerkers voor de pluk en 100 medewerkers voor de verkoop.

Teler Ulrich Osterloh in Visbek pakt de aardbeiproductie juist groot aan. Lees zijn complete verhaal in Groenten&Fruit, nr. 15.

Böckmanns aardbeienteeltplan

Böckmann start het seizoen eind april-begin mei met in augustus geplante aardbeien in tunnels. Hij werkt met de rassen Flair, Dream, Malling Centenary. Vervolgens komen de met vliesdoek afgedekte buitenteelten aan de beurt, met rassen als Elsanta en Flair. Dat zijn ook augustus-plantingen, aangeduid als ‘Grünpflanzen’. Dan volgt een serie normaalteelten met open regenkappen met de rassen Malling Centenary en Dream, en met niet afgedekt normaalteelten met onder meer Elianny, Elsanta en Faith. Daarop volgt Elsanta in een juli-planting met wachtbedplanten van het jaar ervoor, verlaat met stro. Het stro wordt in de winter aangebracht, liefst als de vorst in de grond zit. De plukperiode is van half augustus tot eind september. Daarna is het ras Malwina aan de beurt, eveneens met wachtbedplanten in van het jaar ervoor, gevolgd door enkele ‘gewone’ gekoelde teelten.

Malling Centenary in twee plantingen

Nieuw dit jaar is de teelt met Malling Centenary in twee plantingen: de eerste planting is begin mei voor de oogst begin juli, de tweede planting is in week 21 (derde week mei) voor de pluk vanaf de tweede week in juli. De bevochtiging gaat met T-tape.

Bekijk deze fotoreportage:


 • In maart geplante Frigo’s. Het is lastig dat teler Ulrich Osterloh in Visbek niet kan beregenen tegen vorst. Daarvoor zijn de oppervlakten te groot. Half mei is hier stro ingereden, 10 tot 11 ton per hectare. - Foto's: Joost Stallen

  In maart geplante Frigo’s. Het is lastig dat teler Ulrich Osterloh in Visbek niet kan beregenen tegen vorst. Daarvoor zijn de oppervlakten te groot. Half mei is hier stro ingereden, 10 tot 11 ton per hectare. - Foto's: Joost Stallen

 • Een van de drie plantmachines van Osterloh. Tegelijk wordt T-tape onder de rijen gelegd.

  Een van de drie plantmachines van Osterloh. Tegelijk wordt T-tape onder de rijen gelegd.

 • De druppelslang ligt 8 tot 10 centimeter diep, beschermd tegen vogels. Per hectare is 15 kilometer T-tape nodig. Voor 165 hectare (40 hectare Frigo’s in maart en 125 hectare Frigo’s in mei) is dat in totaal 2.500 kilometer T-tape.

  De druppelslang ligt 8 tot 10 centimeter diep, beschermd tegen vogels. Per hectare is 15 kilometer T-tape nodig. Voor 165 hectare (40 hectare Frigo’s in maart en 125 hectare Frigo’s in mei) is dat in totaal 2.500 kilometer T-tape.

 • De tunnels zijn bijna 10 meter breed, met buisrail voor de gewasverzorging en oogst. De lengte is meer dan 100 meter.

  De tunnels zijn bijna 10 meter breed, met buisrail voor de gewasverzorging en oogst. De lengte is meer dan 100 meter.

 • De bogen heeft de teler in het voorjaar gebruikt als extra bedekking vanwege 5 tot 6 graden vorst.

  De bogen heeft de teler in het voorjaar gebruikt als extra bedekking vanwege 5 tot 6 graden vorst.

 • Een Frigo-planting van februari, met 15 planten per meter.

  Een Frigo-planting van februari, met 15 planten per meter.

 • Aardbeienoogst. In het voorjaar wordt geplukt in verschillende verpakkingen. In de zomer gaat alles in 500 gramdoosjes. Deze blijven open of worden geflowpacked.

  Aardbeienoogst. In het voorjaar wordt geplukt in verschillende verpakkingen. In de zomer gaat alles in 500 gramdoosjes. Deze blijven open of worden geflowpacked.

 • In het voorjaar plukken de medewerkers de aardbeien voor verschillende verpakkingen.

  In het voorjaar plukken de medewerkers de aardbeien voor verschillende verpakkingen.

 • De nieuwe tunnels hebben hetzelfde formaat als de tunnels van 2016.

  De nieuwe tunnels hebben hetzelfde formaat als de tunnels van 2016.

 • Het drainwater in de nieuwe tunnels wordt opgevangen en hergebruikt.

  Het drainwater in de nieuwe tunnels wordt opgevangen en hergebruikt.

 • Ohler heeft ook nog een kas van 4.000 vierkante meter. Hier overleggen Ad van Laarhoven (links) en teelttechnische man Jan Robben.

  Ohler heeft ook nog een kas van 4.000 vierkante meter. Hier overleggen Ad van Laarhoven (links) en teelttechnische man Jan Robben.

 • Heinz Böckmann in Schwarzdorf plant het ras Malling Centenary. Na elke 6 rijen ligt er een open strook voor het plaatsen van de tunnels en voor de gewasbescherming. Medewerkers drukken de met water ontdooide planten met schepjes in de vooraf geperforeerde folieruggen.

  Heinz Böckmann in Schwarzdorf plant het ras Malling Centenary. Na elke 6 rijen ligt er een open strook voor het plaatsen van de tunnels en voor de gewasbescherming. Medewerkers drukken de met water ontdooide planten met schepjes in de vooraf geperforeerde folieruggen.

 • De rassen Malwina- en Faith-wachtbedplanten op witte folieruggen. Wit houdt de grond koeler.

  De rassen Malwina- en Faith-wachtbedplanten op witte folieruggen. Wit houdt de grond koeler.

 • Medewerkers leggen ranken uit in Flair voor de vermeerdering.

  Medewerkers leggen ranken uit in Flair voor de vermeerdering.

 • Elsanta met stro (18 ton/hectare) voor de verlating. Na de eerste oogst – vorig jaar vanaf half september - is steeds de derde plant verwijderd. De eerste pluk vond plaats rond 15 juni.

  Elsanta met stro (18 ton/hectare) voor de verlating. Na de eerste oogst – vorig jaar vanaf half september - is steeds de derde plant verwijderd. De eerste pluk vond plaats rond 15 juni.

 • Planten ontdooien.

  Planten ontdooien.

Of registreer je om te kunnen reageren.