Fruit

Achtergrond

Markt: Hitte geeft klappen én duwtjes aan afzet

De gewassen zijn hersteld van de hitte eind juli. Mogelijk liggen hogere prijzen in het verschiet.

Voor sommige producten was de afzet de laatste weken een achtbaan, voor andere producten was en bleef het slecht. Voor andere producten is de uitval mogelijk zo groot dat een mooi prijsbereik haalbaar lijkt.

De verwachting is dat bramenprijzen herstellen doordat er minder productie komt.
De verwachting is dat bramenprijzen herstellen doordat er minder productie komt.

Moeilijke pruimenmarkt

In zachtfruit was het de afgelopen weken vooral huilen met de pet op voor pruimen. Het te snelle afrijpen eind juli heeft de markt zwaar onder druk gezet. Al wordt gezegd dat ook zonder de hitte prijzen slecht zouden zijn geweest. Op die markt is veel aan de hand.

De prijzen zijn zo slecht dat een nieuwe social media-campagne van Boerschappen voor pruimen over de Zeeuwse teler Harmelink hoge ogen gooide op internet. Het bereikte meer dan 600.000 kijkers. Hamelink kampt na zijn te kleine pruimen opnieuw met afzetproblemen.

Stijn Markusse van Boerschappen nam het voor de teler op met een filmpje. Markusse zegt vooral de transparantie in de daghandel te willen verbeteren. “Hoe kan het dat hij € 0,80 kreeg voor zijn pruimen, terwijl de markt op een hoger niveau lag.”

Het woord crisis wordt niet snel in de mond genomen, maar onder pruimentelers wordt nagedacht over afzetverbetering. Al snel valt dan het woord termijnmarkt en bundeling. Zo midden in het seizoen is het hopen op een verbetering voor Reine Victoria.

Nabloei-effect

Net na de hitte kwam de productgroep houtig kleinfruit van de NFO, de afzetorganisaties en telers, bij elkaar om teeltlessen van het extreme weer te delen. 15 tot 20% van de vruchten zou uitgevallen zijn. Toch leidde dat niet tot hoge prijzen, aldus René Simons, voorzitter van Veiling Zaltbommel en initiatiefnemer van het overleg.

2 weken na de hittegolf wijst Simons wel op een effect dat de bramenmarkt nog te wachten staat. De nabloei is door de hitte kwijtgeraakt, zeker bij Lochness. “Ik verwacht dat bramenprijzen herstellen doordat er minder productie komt.”

Bij rode bessen heeft de hitte voor selectievere pluk voor de koeling gezorgd. De lager hangende vruchten blijken van prima kwaliteit. De vruchten uit de top van de plant zijn de versmarkt opgegaan. Als de krappere voorraad tot gunstige prijzen leidt, worden eerst de extra arbeidskosten dit jaar vergoed.

Correctie appels

Voor bramen en bessen kan een indirect effect op de afzet dus nog optreden. Bij appels kwam op Prognosfruit 8 augustus ook het signaal naar voren dat de oogstprognose nog verlaagd kan worden door zonnebrand.

De appels met schade vertonen nu rot en moeten verwijderd worden. Volgens NFO-voorzitter Gerard van den Anker is het te vroeg om in percentages te spreken, maar op Prognosfruit werd gerept over mogelijk 15% als correctiepercentage.

Volgens René Simons is het effect van de extreme hitte beperkt gebleven. “Dat is puur geluk. Na die hitte volgden 2 weken van gematigder weer met af en toe regen. Het gewas herstelde snel. Dat was in 2018 anders.”

Meer tomaten geoogtst dan verwacht

Na de krapte in de hitteweek bij tomaten was de marktrealiteit in week 32 heel anders. Met recordproducties werd al in week 31 meer geoogst dan verwacht.

Aan de aanvoer van Elite-trostomaten bij BelOrta te zien was de productie vlak na de hitte nog wel groter dan in week 32, maar de vraag was ook fors gedaald. Dat komt door het flauwe zomerweer. De consumptie daalt bij deze toenemende aanvoer.

De zomervraag en stilvallende productie leverden in week 30 nog extreem hoge prijzen op. Daarbij stegen contract- en middenprijzen tot boven € 1. In week 32 zakten prijzen tot onder de € 0,20.

Of registreer je om te kunnen reageren.