Fruit

Achtergrond

Markt: Dagmarkt aardbeien trekt aan

Met oplopende volumes aardbeien uit de open teelt is er nu toch sprake van aantrekkende prijzen.

Op de veiling bij The Greenery kon bijvoorbeeld Sonata (35 TL Doos) een sprong maken van € 1,25 naar € 2 per pond. De Sonata’s uit de tunnel brachten nog prijzen daarboven op. Van € 1,64 dinsdag naar € 2,20 op woensdag 12 juni. Ook daar was de aanvoer woensdag nog groter dan dinsdag (voor de klok).

Op de Belgische veilingen was het prijsverloop uit elkaar lopend. Met hoogste transacties van rond de drie euro voor Elsanta piekten de kopers hoger. Toch was de prijs gedurende de veiling niet overal oplopend. Voor sommige sorteringen werd ingezet op bijna € 3, maar verloor de prijs bij latere transacties voor die sortering toch een paar dubbeltjes.

Zuigende werking

In die oplopende markt heeft marktleider Albert Heijn deze week een scherpe actie in de schappen voor aardbeien. De pondsprijs van € 1,89 is bijzonder en wordt een oogstdeal genoemd, omdat de aardbeien nu op zijn lekkerst zijn en voordeligst. Dat lijkt met de prijsstijging woensdag niet helemaal het geval. De actie van AH loopt tot 16 juni en zal toch die tijd de prijsvorming op de vrije markt verder ondersteunen.

Bij de groothandels voor horeca liggen nu de speciale aardbeien in de aandacht. Makro heeft de Framboos-aardbei en Ananas-aardbei voor € 3,29 per 100 gram (exclusief btw).

Of registreer je om te kunnen reageren.