Fruit

Achtergrond

Markt: Aardbeien starten handelsweek goed

De handel is enigszins verrast over de stevig oplopende prijzen op de daghandel voor aardbeien.

Het is normaal in deze week dat de aanvoer wat oploopt, maar met de teeltomstandigheden van afgelopen week, zonder veel licht en lage temperaturen, worden de planningen niet gehaald. Dat is volgens een van de afzetorganisaties een duidelijke verklaring voor deze ontwikkeling.

Weinig partijen aardbeien voor de klok

Dat is niet het enige verhaal, zo lijkt het. Bij The Greenery staat er maandag 7 oktober weinig voor de klok. Afgelopen vrijdag is er veel verkocht voor export naar het Verenigd Koninkrijk en Tsjechië. Er is dus een duidelijke buitenlandse vraag die met binnenlandse kopers meedingt. De prijzen konden bij The Greenery oplopen tot € 2,65. Er zijn ook partijen verkocht voor € 1,40, ook van de topline kwaliteit.

Meer aanbod in België

In België stonden maandag 7 oktober nog voldoende partijen voor de klok. Prijzen van Elsanta reikten tot iets boven de € 2 per pond, met pieken tot € 2,60.

In Nederlandse supermarkten lopen op kleine schaal wat acties. Nettorama, Coop en Vomar verkopen bakken voor rond de € 2 voor 400 gram en € 2,25 voor 500 gram.

Of registreer je om te kunnen reageren.