Fruit

Achtergrond

Veel schade door aardbeibloesemsteker

De aardbeibloesemsteker drijft veel aardbeientelers tot wanhoop. Het beestje heeft vrij spel, want middelen die werken zijn niet toegelaten of niet beschikbaar.

Dat laatste is het geval met het ‘groene’ insecticide Met52. Het onderwerp kwam eind vorige week ter sprake tijdens een bijeenkomst van de CLTV-studieclub aardbeien bij teler Mark van Aert in Zundert (Noord-Brabant).

De aardbeibloesemsteker lijkt een voorkeur te hebben voor een doordrager als Murano, maar is ook in het ras Elsanta te vinden. - Foto: Joost Stallen
De aardbeibloesemsteker lijkt een voorkeur te hebben voor een doordrager als Murano, maar is ook in het ras Elsanta te vinden. - Foto: Joost Stallen

In het ras Elsanta op stellingen in de vollegrond zijn aardbeibloesemstekers en afgestoken bloemetjes te vinden, maar het ras Murano (op stellingen) spant wat dat betreft de kroon. De kevers lijken een duidelijke voorkeur voor deze doordrager te hebben. Dat geeft een aanzienlijk productieverlies, waarbij Van Aert de indruk heeft dat de druk ook nog eens groter is dan vorig jaar.

Bayer biedt schimmel met contactwerking

Fabrikant Bayer beschikt over een toelating voor het middel MET52 in een spuitbare OD-formulering, met werking tegen de aardbeibloesemkever. Het betreft een specifieke schimmel met contactwerking, die in staat is bij het insect naar binnen te groeien. Bayer betrekt MET52 van het Amerikaanse bedrijf Novozymes, vertelt Bayer-adviseur Stefan van Heist. Dit bedrijf kampte volgens hem tot voor kort met productieproblemen. “Die zijn inmiddels opgelost. We gaan ervan uit dat ze de levering nu wel op gang gaan krijgen”, meldt hij met de nodige omzichtigheid.

Uitbreiding voor werkzame stof MET52

De werkzame stof in MET52 is gelijk aan die in Bio1020. Dit is een granulaat met werking op de taxuskever. MET52 heeft sinds afgelopen winter een uitbreiding gehad voor toepassing tijdens het uitplanten van vollegrondsgroenten.

Of registreer je om te kunnen reageren.