Doorgaan naar artikel

‘Witte kool ligt op zijn gat’

Siemen Bruin heeft in Warmenhuizen zijn sluitkool in de koelcellen zitten. In de week van 9 december werd dat proces afgerond.

“Het is volgens plan verlopen”, stelt Bruin op 17 december vast. “Het viel mee met de nattigheid en we hebben hier nauwelijks nachtvorsten gehad, dus we hebben mooi door kunnen werken.” De kwaliteit van de ingeschuurde sluitkool omschrijft Bruin als ‘redelijk tot goed’. “Er zit een perceel tussen waar we nogal wat last van trips hadden, maar verder valt het allemaal erg mee. En het effect van trips op de bewaarbaarheid is niet zo groot, dus al met al mogen we best tevreden zijn.”

Niet ineens zeshonderd kisten

Bij het inschuren pakt Bruin het als volgt aan: “We rijden een cel ongeveer half vol en dan beginnen we met terugkoelen. Vervolgens rijden we een volgende cel half vol en zo gaat het verder. De volgende stap is de koelcellen een voor een helemaal vol zetten. Je moet het zo zien, als je in een keer zeshonderd kisten in een koelcel zet, dan is dat te veel om ze snel genoeg terug gekoeld te krijgen. Ook bij een halve cel gaat de lucht goed door de kisten. We koelen ze in een week terug naar 0 graden Celsius.”

Mooie prijs rode kool

Bruin levert momenteel wekelijks zijn contractueel vastgelegde hoeveelheid aan een vaste afnemer: een snijderij. Verder is het op dit moment vooral afwachten, want de markt voor witte kool ligt op zijn gat. “Ik zie prijzen van 10 cent per kilo, dat is dus drie keer niets.”



De prijzen van rode kool zijn daarentegen met 20 tot 25 cent een stukje beter. “Er is in het voorjaar minder rode kool geplant. Daardoor is het aanbod nu ook minimaal en dat vind je terug in de huidige prijsvorming. De vraag naar rode kool komt nu met name uit Engeland en Frankrijk.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin