Doorgaan naar artikel

‘Ondanks procescomputer door cellen blijven lopen’

Het rooien van de wortels in de herfst verliep bij Peter Kortstra in Marknesse niet zonder slag of stoot. “We moesten de momenten echt wel stelen.”

De partijen zijn ook niet al te schoon de koelcellen in gegaan. “We moeten ze er nu op tijd uithalen om ze voldoende tijd te geven om goed te ontdooien. Anders gaat er teveel aanhangende grond mee de trekbakken in, met alle risico’s van dien”, vertelt de witlofteler op 25 januari.

Grove partijen

De aanvankelijke vrees van te weinig wortels per hectare bleek ongegrond. “De meeste zaaisels hadden moeizame start, maar ze zijn door de groeizame zomer goed hersteld. Wel zijn de partijen over het algemeen aan de grove kant. Voor het ras Topscore waarmee we met de nieuwe wortels zijn begonnen en waar we tot in april/mei mee bezig zijn, geldt dat gelukkig niet, want dan zou het lof veel te grof worden. Een te grove partij Topscore is waardeloos. Bij dit ras is een goede opkomst heel erg belangrijk.”

Klimaat bijsturen

De productie van Topscore ligt dan ook op een zeer aanvaardbaar niveau. “Wij richten ons met onze afzet op kort lof. Dan moet je dus wel eens toegeven op de kilo’s, maar we zitten meestal toch wel aan een nette productie van zo’n 80 kilo per vierkante meter. Dat lukt niet altijd, want iedere partij is toch net weer wat anders. Dat blijft ook het mooie van witlof telen. Wij hebben een procescomputer, in principe kun je daar qua klimaatregeling alles voor drie weken in stoppen en hoef je verder niets meer te doen. Maar in de praktijk blijft het gewoon nodig om dagelijks door de cellen te lopen en zonodig bij te sturen.”

Gewenste sortering

Had Topscore in begin nog wat nukken, zoals scheurtjes in de krop en droogstrepen op de krop, geleidelijk voldoet het ras steeds beter. “De wortels zijn dit jaar minder laat rijp dan in andere jaren. Het ras groeit nu ook redelijk mooi in de door ons gewenste maatsortering.” Na Topscore volgt in mei Flexine tot eind juni, omdat dan het rooien van tulpenbollen in beeld komt.

Iets Sclerotinia

Ondanks de lastige rooiomstandigheden treden ziekten tot op heden niet op. “Het enige wat we zien is Sclerotinia. Dat hoor ik nu ook van collega’s. De wortels zijn daartegen behandeld voordat ze de koelcel in gingen en wortels die zichtbaar waren aangetast zijn er tussenuit gehaald. Maar er zijn wortels die het onder de leden hebben zonder dat je het ziet. Die zitten er dan toch tussen en in de trekcel kan het dan toch snel tot uiting komen. We zouden Calciumchloride over de wortels kunnen spuiten, maar daar maak je een zieke wortel ook niet beter mee. Wel kunnen we iets lagere temperaturen aanhouden om de verspreiding tegen te gaan. Dat kan omdat de wortels rijp genoeg zijn. Ze kunnen dat verdragen.”

Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin