Doorgaan naar artikel

‘Algemene promotie asperge in de benen houden’

Frank Swinkels heeft zijn bedenkingen bij het opheffen van aspergecentrum Aceera. De aspergeteler is op 13 november begonnen met de loofbewerking in de kas.

“Het loof is nog niet helemaal afgestorven, maar op een gegeven moment moeten we er wel aan beginnen, anders redden we het niet om er al het loof er bijtijds vanaf te hebben. Het moet immers bijna allemaal met de hand gedaan worden. Alleen het afsnijden doen we met een machientje”, vertelt Swinkels.

Het loof op de percelen buiten werd in de laatste week van oktober al geklepeld, gefreesd en ondergeploegd. “De omstandigheden waren goed en het loof was ver genoeg afgestorven. Ik heb het gevoel dat het dit jaar eerder zover was dan in voorgaande jaren, maar ik heb het niet op de kalender staan.” De redacteur bevestigt dat gevoel.

Volledige grondmonsters

Op gebied van bemesting is er niets gebeurd. “Ik gebruik eigenlijk nooit compost. De grond hier bevat met 4% à 5% al redelijk veel organische stof en met de loofbewerking houden we dat mooi op peil. Binnenkort gaan we wel weer volledige grondmonsters steken om te kijken hoe onze percelen er voor staan. Eventuele tekorten vullen we dan volgend voorjaar aan met kunstmest als we de ruggen weer gaan opploegen.”

Twijfels over mechanische aanpak onkruid

Op sommige plekken kampt Swinkels met behoorlijk wat onkruid. “Als je een bestrijding hebt uitgevoerd, denk je dat alles weg is, maar dan kiemt er toch snel nieuw onkruid. Het gaat met name om kleine brandnetel en zwarte nachtschade. De nawerking van bodemherbiciden is op onze grond natuurlijk ook minder omdat er relatief veel organische stof in zit. Ik vermoed dat vooral dat de oorzaak is. Anders zou het aan een slechtere werking van het middel op zich of aan resistentie van de onkruiden kunnen liggen, maar dan zou het op andere gronden ook moeten spelen.”

Bij een mechanische aanpak heeft hij zijn twijfels. “Ik ben dan toch bang dat het mislukt en dat je helemaal in het onkruid schiet. Het gaat wel, want in de biologische teelt doen ze het ook, maar je moet je daar dan helemaal op instellen.”

‘Voor de promotie van asperge heb ik als teler wel geld voor over’

Bij het op handen zijnde opheffen van Aceera heeft Swinkels zijn bedenkingen. “Ik ken de motivatie niet, maar ik vind wel dat de algemene promotie van asperge in de benen moet blijven. Daar heb ik als teler ook wel geld voor over. En je kunt ervan vinden wat je wilt, maar de officiële opening van het aspergeseizoen zorgt ook voor heel wat publiciteit. Naar veldexcursies ga ik bijna altijd, nog niet eens zozeer vanwege het onderwerp, maar wel om ervaringen uit te wisselen met collega’s. Op een of andere manier moet dat wel overeind worden gehouden, vind ik.”

Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Frank Swinkels

aspergeteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin