Doorgaan naar artikel

December tot nu toe slecht voor witlofprijs

De prijsdaling voor witlof sinds begin deze maand is een flinke tegenvaller, en ook dat er nu – vlak voor Kerst – nog geen sprake lijkt van enig herstel. Normaliter trekt de prijs in de laatste week voor de kerstdagen aan. De eerste voortekenen daarvan zouden zich nu moeten aandienen. Het maakt dat er momenteel flink onder kostprijs wordt geproduceerd.

Hoewel het witlofras Topscore – met een flink aandeel in de huidige trek- nu een goede productie laat zien en alle trekkerijen op volle capaciteit draaien, is het aanbod lof in België en in Nederland zeker niet groter dan vorig jaar. Volgens het Franse overheidsbureau Agreste, die de landbouwcijfers bijhoudt, is de Franse lofproductie nu wel iets groter dan een jaar geleden. De vraag is of dat zo blijft. Agreste durft nu al de voorspelling aan dat dit inderdaad het geval zal zijn.
Daarbij komt dat de lofproductie hand in hand gaat met volop aanbod van andere groenten: in Zuid-Europa lopen onder invloed van gunstig weer teelten vlot door. In de noordelijke regio’s zorgt het zachte weer ervoor voor dat het aanbod wintergroenten onverminderd op peil blijft. Een witlofteler wijst er daarnaast op dat de houdbaarheid van het eerste witlof van de nieuwe wortelpartijen vaak matig was: “dat heeft de markt waarschijnlijk ook geen goed gedaan, de handel heeft daar gebruik van gemaakt.”
De oogst van de witlofwortels heeft dit najaar relatief lang geduurd. Zo voortvarend als dat in het begin ging, zo veel tijd nam het rooien van de laatste hectares. De kwaliteit van die wortels is waarschijnlijk dan ook minder dan zou kunnen. Voor de huidige stemming maakt dit laatste echter niet uit. Of er veel of weinig is gerooid, gaat pas meetellen in de loop van het jaar. Nu is het afwachten of er nog een prijsverbeterende Kerstrally in zit.

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin