Doorgaan naar artikel

‘Britse tomaat te ontmaskeren als Nederlandse’

Als Nederlandse prijzen voor tomaat, paprika, aardbeien of asperges plotseling instorten, dreigt herkomstfraude op de Britse markt.

Daar zou onderzoek naar gedaan moeten worden, stelt het bedrijf Food Forensics, dat op basis van chemische isotopen de herkomst van groente en fruit onderzoekt. Directeur Alison Johnson zegt in het Britse blad Fresh Produce Journal cynisch te zijn geworden over herkomstlabels. Die kloppen in veel gevallen niet. Ze hintte daarbij op het verpakken van Nederlands product. “Het is een kwestie van ‘volg het geld’. Als de prijzen van Nederlands product plotseling instorten, is het wel heel nuttig om daar onderzoek naar te doen.”



Het bedrijf is opgericht in 2011, maar waarschuwt tegelijk dat het chemisch onderzoek dat ze doet, niet altijd een direct bewijs is voor fraude. Als een chemisch profiel niet overeenkomt met kennis over dat herkomstgebied kan er sprake zijn van een nog niet onderzocht herkomstgebied, een verpakkingsfout of fraude. Volgens Johnson heeft de techniek een handelsbedrijf een voorsprong op een concurrent opgeleverd toen bij die concurrent zwakheden in herkomstaanduiding waren aangetoond. Het onderzoek kan anoniem worden toegepast, stelt ze.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin