Doorgaan naar artikel

Tuinder toch weer ketenaansprakelijk voor onderbetaling

PvdA en VVD werden het vorige week eens over het wetsvoorstel van minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid waarmee onderbetaling van uitzendkrachten moet worden tegengegaan.

De VVD vond het plan van Asscher, die twee jaar geleden alweer zijn veldtocht tegen de internationale schijnconstructies begon met een spraakmakend werkbezoek aan de Westlandse tuinbouw, aanvankelijk te ver gaan. De ketenaansprakelijkheid leek zich weer ouderwets rechtstreeks naar de uiteindelijke werkgever of opdrachtgever uit te strekken.

In het compromis dat nu in ontwikkeling is, kan de hoofdaannemer of opdrachtgever alleen rechtstreeks worden aangesproken op het in gebreke blijven van een onderaannemer zoals bijvoorbeeld een loonbedrijf of uitzendbureau bij grove nalatigheid. Die hoofdaannemer of opdrachtgever heeft dan zes maanden de tijd om in te grijpen. In andere gevallen moeten eerst de andere opdrachtgevers in de keten worden aangesproken.

De kern van het plan van Asscher blijft hiermee in de ogen van de PvdA overeind staan. Opdrachtgevers worden hierdoor verplicht zich serieus bezig te houden met het correct uitbetalen van cao-lonen en het voorkomen van misstanden. ”Als je van je baas geen loon krijgt, kun je bij de opdrachtgever van je baas alsnog je loon krijgen”, aldus PvdA-leider Diederik Samsom.

Gisteren stelde Nico van Ruiten namens de tuinbouw nog maar eens Asschers kruistocht tegen onderbetaling via schijnconstructies te steunen. “Wij herkennen ons niet in de beelden over onderbetaling van en verdringing door Oost-Europese medewerkers”, voegde hij daar aan toe. Dat beeld, waarmee in tal van mediaberichten de tuinbouw weer werd neergezet als hét voorbeeld van een sector die dol is op die schijnconstructies, doet volgens Van Ruiten 99 procent van de tuinders onrecht.

Dat kan en moet hij natuurlijk zeggen namens de glastuinders. Dat vervolgens de Inspectie SZW toch weer een onthutsende reeks aan overtredingen aantreft bij paddenstoelenkwekers, zoals deze week bekend werd, maakt dat verhaal er echter niet overtuigender op. Kunt u met de hand op het hart verklaren dat al uw uitzendkrachten 100 procent legaal worden uitbetaald?

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin