Doorgaan naar artikel

Nu profiteren van crisisafschrijving 2013

Wie in de tweede helft van 2013 in nieuwe bedrijfsmiddelen heeft geïnvesteerd, die mag daarop in 2013 tot 50% van het afschrijvingspotentieel versneld afschrijven.Deel 1 van de Fiscale Eindejaarstips van Flynth.

Premier Rutte wilde graag dat burgers een auto zouden kopen, om het Centraal Plan Bureau te verslaan. Om ondernemers an het investeren te krijgen bedacht het kabinet de Crisisafschrijving. Nu een machine en die dan ook wel voor 1 januari 2016 in gebruik nemen, betekent een enorme post afschrijving, die de fiscale winst flink kan verlagen.

De normale afschrijving blijft naast de crisisafschrijving bestaan, schrijven de adviseurs van Flynth. Stel dus dat u een bedrijfsmiddel dat u op 1 juli 2013 heeft aangeschaft, in vijf jaar afschrijft, dan kunt u het eerste jaar maximaal 55% van het afschrijvingspotentieel in aanmerking nemen. In dat geval geldt voor de volgende vier jaren een afschrijving van 10% en in het laatste jaar een afschrijving van 5%. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat de normale afschrijving pas ingaat op het moment dat het bedrijfsmiddel in gebruik wordt genomen. Zou het bedrijfsmiddel niet in 2013 in gebruik genomen worden, dan is crisisafschrijving in 2013 wel mogelijk tot het bedrag dat u al in 2013 heeft betaald, met een maximum van 50% natuurlijk.

Het grote verschil met de eerdere regeling zoals die gold voor investeringen in de jaren 2009, 2010 en 2011 is dat u nu slechts over investeringen gedaan in de tweede helft van 2013 willekeurig (maar ten hoogste 50%) kunt afschrijven. Voorheen kon in meerdere jaren volledig willekeurig (zij het ook toen in het eerste jaar ten hoogste 50%) worden afgeschreven.

Naweeën crisisafschrijving 2011

Ook voor investeringen in 2009 tot en met 2011 geldt onder voorwaarden de mogelijkheid om versneld af te schrijven. De voor deze investeringen geldende regeling is echter wel ruimer dan de regeling zoals die luidt voor investeringen in het tweede half jaar van 2013. Onder de ‘oude regeling’ geldt ook een maximale afschrijving in het jaar van investeren van 50%. Groot verschil is dat u onder de ‘oude regeling’ het restant wel willekeurig over de volgende jaren uitsmeren. De tijdelijke tegemoetkoming geldt zowel voor ondernemers in de inkomstenbelasting als voor ondernemers in de vennootschapsbelasting.

Tip

Mogelijk heeft u nog niet de volledige afschrijving benut. Ga dan na of een extra afschrijving zin heeft, of dat het misschien verstandig is om even helemaal niet af te schrijven. Zorg voor een goede verdeling van de afschrijvingsmogelijkheid. Het is niet altijd voordelig om direct af te schrijven en het gehele bedrag ten laste van de winst te brengen. Het kan zijn dat u in een later jaar met een hoger belastingtarief te maken krijgt. Dán afschrijven leidt tot een groter belastingvoordeel. Daarnaast zijn er nog andere aandachtspunten. Feit is dat het toepassen van een versnelde afschrijving niet altijd voordeel biedt.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin