Doorgaan naar artikel

Advies: waakzaam buitenlandse participaties tuinbouw

Het aantal buitenlandse participaties in Nederlandse kennis- en techniekbedrijven groeit. Naast voordelen zijn er risico’s.

Dat concludeert de provinciale ontwikkelingsmaatschappij InnovationQuarter uit onderzoek in Zuid-Holland. In de periode 2015 tot en met 2022 groeide het aantal participaties snel in deze bedrijven in veredeling, kassenbouw en teelt- en klimaatsystemen. Dat waren vooral Nederlandse bedrijven die participeren, maar ook de groei buitenlandse participaties is opvallend de laatste jaren. Dat waren er drie in de vier jaren tot 2019, maar sindsdien zijn er 10 buitenlandse participaties geregistreerd, tegen 22 participaties door Nederlandse bedrijven (sinds 2019). Het aantal binnenlandse participaties is dus groter en groeit sneller.

Eén van de aanbevelingen is het glastuinbouwareaal te beschermen om zo ook de Nederlandse techniekbedrijven sterk te houden.

Geen collectief onderzoek meer

Er zitten grote voordelen aan participaties, zoals professionalisering en toegang tot markten, maar de onderzoekers signaleren ook nadelen en risico’s als het om buitenlandse bedrijven gaat. De kans daalt dat Nederlandse bedrijven na een buitenlandse participatie nog deelnemen aan collectief onderzoek. Ook kan een participatie uitmonden in het vertrek van activiteiten uit Nederland. Bovendien kunnen risicovolle financieringsconstructies deze bedrijven treffen en beschadigen.

De aanbeveling aan regionale overheden is dan ook om de vinger aan de pols te houden bij bedrijven met buitenlandse participaties. Dat is minder het geval als om het binnenlandse participaties gaat, waar dus de meeste transacties plaatsvinden.

15 bedrijven buitenlandse investeerder

Van de 136 kennisintensieve tuinbouwleveranciers in Zuid-Holland hebben 15 bedrijven nu een buitenlandse investeerder. Daarvan gaat het om acht meerderheidsbelangen. Bij Nederlandse investeerders gaat het om participaties in 29 techniekbedrijven. De meerderheid van 92 bedrijven is dus zelfstandig, maar de verwachting is dat het aantal zelfstandige bedrijven zal dalen.

Investeerder andere sector

De investeerders in Zuid-Hollandse tuinbouwtechniekbedrijven (binnenlandse en buitenlandse opgeteld) komen vooral uit de sector zelf (59%) gevolgd door investeringsmaatschappijen (27%). Circa 14% is overigens afkomstig uit andere sectoren. Een voorbeeld is de investering van het Japanse bedrijf Denso in kassenbouwer Certhon om automatisering aan te jagen met bijvoorbeeld oogstrobots.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin