Doorgaan naar artikel

LTO: geen ‘nee’ nu tegen schone kolenwarmte

Het is belangrijk voor de tuinbouw in Zuid-Holland dat een warmterotonde er komt met verschillende warmtebronnen en afnemers.

Het gebruik van restwarmte vergroot de kans op zo’n rotonde, ook als dat geschoonde warmte is van een kolencentrale. Dat zegt Nico van Ruiten, voorzitter van LTO Noord Glaskracht. Een groep Westlandse tuinders stuurde een petitie tegen inzet van kolenwarmte in het Westland. Zij vrezen dat in de toekomst afnemers alleen product willen kopen gemaakt met hernieuwbare energie, zoals aardwarmte.

Voorrang

Van Ruiten is het met de telers eens dat een warmterotonde moet bijdragen aan verduurzaming en dat geothermie voorrang moet krijgen op restwarmte uit de haven of industrie. Kolenwarmte kan daarin een rol spelen. “Het afvangen van CO2 door kolencentrales en bijstoken van duurzame biomassa kan kolenwarmte tot een duurzame optie maken. Die CO2 is weer nodig om glastuinbouwbedrijven met duurzame geothermie van CO2 te voorzien. Het is gewoon nog te vroeg voor conclusies.”

Van Ruiten vreest niet dat de initiatieven van kolencentrale Uniper (Eon) aardwarmte snel in de wielen rijdt. “Op eigen initiatief kan een centrale geen netwerk aanleggen. Dat kan alleen met overheden als provincie Zuid-Holland. Er wordt op veel fronten over gesproken, wij zijn daar ook partij in. Ik denk dat er een zorgvuldige afweging zal plaatsvinden.”

Volgens de energievisie van LTO moeten tuinders in de toekomst kunnen schakelen tussen gas, electra en warmte en daarop kunnen handelen. Met certificaten is te verzekeren dat tuinders aantoonbaar duurzaam werken, stelt LTO.

50 tuinders

De petitie van tuinders is ondertekend door 38 bedrijven uit de glastuinbouw, waaronder Looye kwekers, Greenco en Plantenkwekerij Vreugdenhil. Ondertussen is de groep uitgebreid tot 50. Deze bedrijven stellen ook niet tegen kolenwarmte te zijn, maar stellen voor die warmte voor stadsverwarming in te zetten. Zij willen dat de gemeente Westland meer doet om aardwarmteprojecten op gang te helpen.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin