Doorgaan naar artikel

‘Herstel tuinbouw wind in de rug voor Veerman’

De investeringsbereidheid onder middelgrote tuinbouwondernemers is in het vierde kwartaal fors toegenomen.

Volgens burgemeester Sjaak van der Tak betekent dit een stevige wind in de rug van de herstructureringsplannen onder leiding van Cees Veerman. “We komen nu echt uit het dal. De prijzen trekken aan, de rendementen stijgen. De regio Delft/Westland kent na Amsterdam de grootste economische groei van Nederland. Een mooie uitgangspositie voor het plan Veerman. Een plan dat – in samenwerking met de Rabobank en de sector – is opgesteld.” Van der Tak sprak van een reconstructie van  productiebedrijven in circa 700 hectare gemoderniseerd tuinbouwgebied en tot betere agrologistieke verbindingen. Het jaar 2016 wordt een cruciale nu de gemeente Westland besluiten neemt over deelname in de warmterotonde door het Westland.

Ministerie

Van der Tak deed verder voorstellen om de Greenportstructuur in Nederland aan te passen en te komen tot één overzichtelijke Greenport Holland organisatie met bedrijfsleven en overheid. Zo’n organisatie kan het best opereren onder een ministerie van Voedsel, Tuinbouw & agrosector, stelt Van de Tak.

Kritiek

Oppositiepartij Westland Verstandig vindt dat Van der Tak de plank mis slaat en zichzelf een te grote rol toedicht op het tuinbouwtoneel. Ook stelt de partij dat Van der Tak over één nacht ijs gaat door te spreken van een herstel van de tuinbouwmarkt. De goede prijzen werden in 2015 vooral veroorzaakt door tekorten op andere markten, stelt de partij. De burgemeester wees in zijn toespraak op de rol die Westlandse bestuurders hebben gespeeld in het openen van nieuwe markten voor paprika.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin