Doorgaan naar artikel

EZ moet GMO uitbetalen voor plantmateriaal

Het ministerie van Economische Zaken (EZ) moet van de rechter de volledige Europese GMO-subsidie voor geënt plantmateriaal in 2011 aan telersverenigingen uitbetalen.

Dat blijkt uit een uitspraak van het College van beroep voor het bedrijfsleven. Het is een belangwekkende uitspraak voor de telersverenigingen, omdat het om forse bedragen gaat. Het ministerie wijzigde de berekende kosten voor geënt plantmateriaal voor 2011 van 75 cent per tomatenplant naar 30 cent voor lossen en 35 cent voor trostomaten, omdat geen rekening was gehouden met de extra opbrengst. De uitspraak dat het ministerie GMO voor plantmateriaal moet terugdraaien heeft geen invloed op GMO-bedragen voor latere jaren. Voor zover er boetes zijn opgelegd door het verkeerde besluit, moeten die ook vervallen.

bijen

Het ministerie heeft wel juist gehandeld door in 2010 GMO-gelden terug te vorderen voor bevruchting met bijen en hommels, blijkt uit de uitspraak. Dat is een tegenvaller voor de sector.

kennis

Volgens de rechter konden telersverenigingen niet anders dan vertrouwen op de vooraf bepaalde kosten voor geënt plantmateriaal. Wel vindt de rechter dat telersverenigingen op de hoogte moeten zijn van Europese regelgeving.

Het ministerie voerde de uitvoeringswijzigingen door nadat het landbouweconomisch instituut LEI de regeling had doorgelicht en tot dezelfde conclusie kwam. De telersverenigingen bestuderen de uitspraak om te bezien of de juridische procedure moet worden doorgezet. De uitspraak dat telersverenigingen altijd op de hoogte moeten zijn van EU-regelgeving, en zo niet direct op de Nederlandse uitvoering kan vertrouwen, ligt de verenigingen namelijk zwaar op de maag.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin