Doorgaan naar artikel

Personeel kas mort niet over sobere cao

Werknemers en werkgevers hebben ingestemd met de nieuwe sobere cao voor de glastuinbouw. 80 procent van de leden van FNV Bondgenoten stemde maandag in.

Dat verraste FNV-onderhandelaar Henk Onstwedder toch wel. “Eerder bleek onze kadergroep kritisch op het bereikte principe akkoord met een sobere loonontwikkeling, maar er is blijkbaar een groot gevoel bij de achterban dat de omstandigheden dit nodig maken.” Ook werkgevers (LTO Glaskracht Nederland) en CNV-leden stemden in met de cao voor één jaar.

Het akkoord behelst een loonstijging van 1 procent voor het komende jaar, waar de bonden 1,50 procent eisten deze zomer. Al stond die eis in relatie tot een pakket maatregelen. Het akkoord volgt op een opmerkelijke stap eind augustus. Toen kwamen de bonden luisteren naar de glasbedrijven op een werkgeversbijeenkomst voor cao-overleg. “Het heeft geholpen het begrip over en weer te vergroten”, stelde LTO-onderhandelaar Van der Zon.

Ouderen

Volgens het huidige akkoord kunnen werknemers van 62 jaar en ouder één dag (of 20 procent) minder gaan werken tegen 90 procent van het loon en met behoud van de pensioenopbouw over dit loon (de 80-90-90 regeling genaamd). Werkgevers waarvan medewerkers gebruik maken van de regeling, worden financieel gecompenseerd. De regeling gaat in op 1 juli 2015. Werknemers die aan de ouderenregeling gaan deelnemen, leveren hun opgebouwde leeftijds- en dienstverbanddagen in. Vanaf de ingangsdatum van de ouderenregeling worden de rechten op bestaande leeftijds- en dienstverbanddagen van alle medewerkers bevroren en wordt het aantal vakantiedagen verminderd met een halve dag. Voor de ‘jongere’ werknemers wordt een loopbaanvoucher ontwikkeld.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin