Doorgaan naar artikel

‘Een normaalteelt aardbeien produceert nog steeds ongeëvenaard’

Ruud Elst in het Belgische Meerle plukt aardbeien vanaf de tweede helft van april tot begin/eind oktober, met de inzet van veel personeel. Hij doet dat met een fiks aantal teelten, met Sonata en Elsanta voor de grondteelten en met Elsanta-trayplanten voor de teelten op substraat.

Onder 4.000 vierkante meter glas heeft hij een verse teelt met oogst vanaf 20 à 25 april. “Dat is een wat oudere serre, met een rustige stook.” Eenzelfde teelt – op een hectare – staat in een Van de Heuvel folieserre, die eveneens licht gestookt wordt. Normaliter volgt deze teelt enkele dagen na die van onder glas. Daarnaast heeft hij 2 hectare stellingen, met 4 goten per kap waarin Meerle-bakken staan. In de helft van deze oppervlakte ligt er een verwarmingsslang op de bodem van de goten. Deze teelt komt vanaf 5 tot 10 mei in productie. De andere helft van deze stellingteelt is zonder verwarming, met de pluk vanaf eind mei/begin juni.

Normaalteelt en gekoelde

Verder ligt er nog 6,5 hectare normaalteelt met Elsanta en eenzelfde oppervlakte met Sonata. De Elsanta-tunnels worden in november overkapt voor de oogst vanaf begin mei, de tunnels met Sonata liggen sinds half februari onder bedekking. Ook heeft hij nog 6,5 hectare gekoelde Sonata, geplant op 15 maart. Deze planten staan op met witte folie afgedekte ruggen met T-tape, evenals de volgende zes gekoelde teelten. Dat worden er drie met het ras Jive, een blok met Elsanta voor de pluk half augustus, en nog twee blokken Jive, waar tunnels overheen gezet worden.

Planten met de hand

Vorige week lag de nadruk op bloemen doorhalen in de serres en op wat grondwerk. Elst mikt erop al het voorbereidende werk voor de gekoelde teelten voor 1 mei klaar te hebben. Voor het planten hoeft dan alleen nog onkruid afgebrand te worden. Het plantwerk zelf gaat in handwerk. “Dat is voor ons goed te doen, omdat we voldoende personeel beschikbaar hebben. Bovendien valt het areaal mee, omdat een flink deel van onze vollegrondsaardbeien van normaalteelten komt.”

Productie niet te evenaren

De keus voor normaalteelten ligt wat Elst betreft voor de hand. “We kunnen nog voldoende nieuwe grond vinden. Doe je deze teelt goed, dan is er geen enkele andere teeltwijze die het productieniveau kan evenaren.” Elsanta wordt in augustus altijd voor Sonata geplant, gericht op een zo vroeg mogelijke productie in het volgende voorjaar. Met Sonata in de normaalteelt heeft Elst inmiddels zo’n zes jaar ervaring. Deze teelt is dit jaar voor het eerst afgedekt. “Die teelt stond er elk jaar geweldig bij, totdat het ging vriezen. Daarom heb ik besloten deze planten te overkappen, net als de Elsanta.”

De folie over de Sonatatunnels komt echter niet helemaal tot aan de grond, om te voorkomen dat de teelt te veel vervroegt, en de pluk samenvalt met die van Elsanta. De gewasbescherming bestaat tot op heden uit behandelingen in het najaar tegen ziekten als Phytophthora, en uit een vergelijkbare aanpak in het voorjaar. “Daarmee moet het gewas het kunnen stellen.”

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin