Doorgaan naar artikel

‘Inova Fruit had als bedrijf groter kunnen zijn’

De Nederlandse Fruittelersorganisatie (NFO) stapt uit het clubrassenbureau Inova Fruit. Volgens NFO-voorzitter Johan van Haarlem leverde het in ieder geval één succesvol ras op, maar werd het bureau gepasseerd door afzetorganisaties die eigen nieuwe rassen introduceerden.

De NFO was al teruggetreden uit de raad van commissarissen, maar treedt nu terug als aandeelhouder. NFO bezat nog tien procent van de aandelen. Volgens Van Haarlem is het vertrek uit Inova Fruit ingegeven door de risico’s voor een aandeelhouder. “Inova Fruit is een bedrijf met risico’s, maar voor ons zit er geen verdienmodel aan.” Of dat betekent dat Inova Fruit verliezen heeft geleden, wil Van Haarlem niet zeggen. In het persbericht stelt NFO dat de clubrassen uit de conceptfase zijn.

Of Inova Fruit geslaagd is als nieuwe rassenbureau is lastig eenduidig te antwoorden, vindt Van Haarlem. “Dat moet je meten bij de telers. Er zijn voorbeelden die vinden dat het enorm geslaagd is en er zijn voorbeelden die dat niet vinden. Inova Fruit heeft één ras ontwikkeld dat succesvol is en één waarvan afscheid genomen wordt. Dan is er nog een ras waarvan nog moet blijken welke kant het opgaat.” De afzetorganisaties en aandeelhouders van Inova Fruit hebben het bureau zelf gepasseerd met eigen nieuwe rassen. “Het is als een dorpssmid waarbij de werknemers thuis ook nog een smederij beginnen. Inova Fruit had als bedrijf groter kunnen zijn, maar het idee van nieuwe rassen is wel geland. Kijk maar om je heen en je ziet overal nieuwe rassen die worden gepromoot.” Of Inova Fruit ooit nog nieuwe rassen lanceert is aan de aandeelhouders, denkt Van Haarlem.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin