Doorgaan naar artikel

Kleinere maten appels en peren duurder

Gaandeweg de handelsweek konden telers meerdere centen bijschrijven voor kleinere maten Conference.

Het was zeker geen brede ontwikkeling voor het hele assortiment, maar tegelijk werd ook een kwaliteitsverbetering waargenomen. Het kan duiden op een verdere verbetering van de markt de komende weken als het beeld van rijpere partijen wat naar de achtergrond verdwijnt. Op Borgloon stopte de veilklok donderdag bij 63 cent voor exportgeschikte partijen van de maat 60-70 millimeter. In een week kwam er vijf cent bij.

Verwacht wordt dat de kleine prijsafstand tussen verschillende maten weer zullen oplopen als de Russische vraag herstelt. De volumes gevraagde dikke maten lijken te groeien voor deze markt. Nu is het prijsverschil enkele centen.

Een groot prijsverschil is wel zichtbaar bij de maten Elstar. Op Fruitmasters brachten zeventigers prijzen op van 60 tot 80 cent per kilo. Was de partij grover dan gingen er rap dubbeltjes af van de veilprijs. Een buitengewoon ongebruikelijk beeld dat de dikke maten zoveel goedkoper zijn. Dat prijsverschil was wel het fundament van de Lidl-actie vorige week met Elstar voor 69 cent per kilo. De leveranciers konden zich voorbereiden op de extra vraag van de gelauwerde afnemer, waardoor de levering mogelijk toch op kostprijsniveau ging.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin