Doorgaan naar artikel

‘Eerste aardwarmte-aardbeien ter wereld’

‘Eerste aardwarmte-aardbeien ter wereld’ Afgelopen zaterdag is de eerste op duurzame aardwarmte geteelde aardbei ter wereld geoogst door gedeputeerde van de provincie Overijssel, Eddy van Hijum. Kalter Aardbeien in IJsselmuiden verwarmt sinds december 2014 de aardbeienkwekerij en boerderijwinkel met aardwarmte.

In het tuinbouwgebied Koekoekspolder (IJsselmuiden) is sinds 2012 een aardwarmtebron in gebruik. Deze aardwarmtebron leverde tot december 2014  warmte aan drie tuinbouwbedrijven. Afgelopen december zijn er twee nieuwe afnemers  met bijna 5 hectare glas bijgekomen: Kalter Aardbeien en LUMA zaden (teelt van biologische groentezaden).

 

Door de uitbreiding van het aardwarmteproject Koekoekspolder kan er nu aan ongeveer 23,5 hectare tuinbouwkas warmte geleverd worden. Per jaar moet dat tot een besparing leiden van het gebruik van ca. 4.500.000 kuub aardgas. Dat komt overeen met het gasgebruik van bijna 3000 huishoudens.

Het project past in de doelstellingen van het programma Nieuwe Energie van de Provincie Overijssel en de ontwikkelingsvisie van Gemeente Kampen voor het tuinbouwgebied Koekoekspolder. Provincie Overijssel en gemeente Kampen ondersteunen het project met een lening en met kennis over duurzame ontwikkeling. Daarnaast is het aardwarmteproject in Koekoekspolder nauw betrokken bij de kennisontwikkeling van geothermie in Nederland en bij diverse innovatieve onderzoeken.

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin