Doorgaan naar artikel

Zuid-Holland wil meer kennisexport tuinbouw

Gedeputeerde Adri Bom-Lemstra tijdens de handelsmissie in 2016 in China. Foto: Groenten&Fruit

Gedeputeerde Adri Bom-Lemstra tijdens de handelsmissie in 2016 in China. Foto: Groenten&Fruit

De provincie Zuid-Holland wil een transitie van de Nederlandse tuinbouwsector bewerkstelligen.

De tuinbouw moet zich ontwikkelen van leverancier van vers voedsel tot leverancier van systemen en kennis om overal ter wereld veilig, betrouwbaar en betaalbaar voldoende voedsel te produceren. Daarvoor heeft Zuid-Holland de zogenaamd fieldlab FreshTeq gefinancierd. Uit een toelichting op de jaarcijfers door de provincie blijkt dat bijna € 1 miljoen aan financiering is gegaan naar FreshTeq, waarvan de helft van het Rijk afkomstig.

Door techniekontwikkeling te stimuleren wil Zuid-Holland de economische groei aanwakkeren, die achterblijft in het gebied. Overigens steekt de provincie vele miljoenen in de ontwikkeling van de productie in Zuid-Holland, zoals het warmtenetwerk, herstructurering maar ook lobby in Europa.

Ketensamenwerking

In het fieldlab FreshTeq werken bedrijven en organisaties samen die hoogwaardige kennis en technologie bieden op het gebied van zaden, telen, transport en verkoop. FreshTeq is een samenwerking tussen Demokwekerij Westland BV, Technische Universiteit Delft, Stichting Greenport Horti Campus, InnovationQuarter, TNO en Wageningen UR Glastuinbouw.

Acquisitie

Op de website van FreshTeq staat dat gezamenlijke technologieontwikkeling een onderdeel is van FreshTeq, maar het is niet het leidende thema. Gezamenlijke acquisitie van projecten in het buitenland vanuit consortia is een belangrijke pijler onder FreshTeq.NL.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin