De provincie Zuid-Holland kijkt met een andere bril naar glastuinbouw. Volgens Glastuinbouw Nederland worden glastuinbouwgebieden opnieuw getoetst op toekomstbestendigheid en meer betrokken bij een nieuw energiesysteem, maar worden Greenports deels losgelaten.
In een eerdere fase van de omgevingsvisie van de provincie Zuid-Holland voelde de glastuinbouw zich niet gehoord. In de verdere uitwerking van de visie in omgevingsplannen (die recent van kracht is geworden) kijkt de provincie anders naar glastuinbouw.
Beleidsmedewerker Jacco Vooijs: “Wij vinden het jammer dat de provincie de greenport niet meer als ruimtelijk concept hanteert, als onderdeel van de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen. Daarin is een sterke agrarische keten aan elkaar verbonden. Wel zijn wij blij dat het bevorderen van een duurzaam tuinbouwcluster en duurzame glastuinbouwgebieden daarvoor in de plaats komt.”
Gebieden krijgen rol in energienetwerk
Een iets andere focus van de provincie dus. Glastuinbouw Nederland ziet ook verbeteringen ten opzichte van de eerder omgevingsvisie. “Per gebied gaat de provincie bekijken of glastuinbouwproductie nog steeds van toegevoegde waarde is in dat gebied. Daarnaast wordt de rol van de glastuinbouw in het energiesysteem van de toekomst bevorderd.”
Er is nog voldoende ruimte voor glastuinbouw en de gebieden, denkt Glastuinbouw Nederland. “Glastuinbouwproductie is een onderdeel van de economie dat beschermd is bij de provincie Zuid-Holland. Net zoals de haven van Rotterdam wordt gezien als een belangrijk onderdeel van de economie voor de provincie Zuid-Holland.”
Windmolens tot 45 meter
Over het geheel van deelplannen ziet Glastuinbouw Nederland niet dat de ondersteuning voor glastuinbouw minder is dan voorheen. Zo steunt de provincie kleinschalige projecten waarbij CO2 uit de industrie wordt geleverd aan de glastuinbouw. Ook zijn in de omgevingsplannen voorwaarden opgenomen voor windmolens tot 45 meter in glasgebieden.