Doorgaan naar artikel

Westland mist steun van Zuid-Holland in glasdossier

Image

De gemeente Westland heeft een scherpe brief geschreven aan het provinciebestuur over ruimtelijke keuzes van Zuid-Holland. Glastuinbouw wordt daarin onvoldoende erkend.

Westland is de internationale hoofdstad van de glastuinbouw. Om dat te blijven moeten de Greenports de ruimte krijgen om zich verder te ontwikkelen. De gemeente mist daarvoor de inzet van provincie Zuid-Holland in ruimtelijke meerjarenplannen.

Geen glastuinbouw in ruimtelijk provinciaal voorstel

Het gemeentebestuur van Westland heeft Zuid-Holland in een brief op gewezen dat glastuinbouw tussen wal en schip lijkt te vallen. Op een serie punten laat Zuid-Holland het afweten, vindt de gemeente. Zo heeft glastuinbouw geen eigen paragraaf in het ruimtelijk provinciaal voorstel dat voor de lange termijn een leidraad is voor ruimtelijke ontwikkeling in de provincie. Gemeenten moeten zich aan die omgevingsvisie houden.

In deze plannen is glastuinbouw gekoppeld aan landbouw, maar waar landbouw extensiveert, moet glastuinbouw juist intensiveren. Specifieke ontwikkelingen worden daardoor niet goed geadresseerd, zoals de rol van de glastuinbouw in de energietransitie en de kansen voor verduurzaming, modernisering en optimale herstructurering, vindt Westland.

Ook wil Westland dat Greenports een uitzondering krijgen als het gaat om nieuwvestiging. Nu wil de provincie geen grote ruimtevragers meer op nieuwe locaties faciliteren (in de lopende herziening van het omgevingsbeleid). Vooral agrologistieke bedrijven hebben die ontwikkelruimte nodig, vindt Westland.

Westland voelt zich niet gehoord en betrokken

De gemeente wijst erop dat de samenwerking met de provincie op dit moment onder de maat is. Zo hebben negen gemeenten een handreiking gedaan aan de provincie met dilemma’s, opgaven en oplossingsrichtingen die spelen in de Haagse regio. Na 3,5 maand kregen de gemeentes een ontvangstbevestinging. Een inhoudelijke reactie is niet ontvangen en nu ligt het ruimtelijk provinciaal voorstel er al.

“Dit is kenmerkend voor de wijze waarop de provincie de afgelopen maanden het participatietraject op dit onderwerp heeft ingezet. Wij hebben dit als afstandelijk en niet coöperatief ervaren. Kort gezegd: Wij voelen ons niet gehoord en niet betrokken”, aldus de gemeente.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin