Doorgaan naar artikel

‘Zo’n twintig bomen om door storm’

De storm van 25 juli heeft op het pruimenbedrijf van Anton Oostveen in Dronten zijn sporen nagelaten.

In week 31 waren de cliënten van zijn zorgboerderij druk met het opruimen van de schade in Reine Victoria. “Die staat op de ouderwetse onderstam St. Julienne. Het zijn wat grotere bomen die extra windgevoelig zijn.”

“De storm ging dwars over het perceel. Vanaf het pad was een enkele omgevallen boom te zien. Ook zijn enkele bomen in de lengte van de rij omgevallen. Het zullen er maximaal 20 zijn. Dat betekent een productieverlies van tegen de 500 kilo pruimen, plus de productie die je de komende jaren kwijt bent.”

“Voor bomen die van de wortels zijn gerukt is het einde oefening. Er zijn ook bomen geknakt op de plek waar de stam is aangetast door Phytophthora of Pseudomonas. Is zo’n stam voor driekwart verrot, dan kan de boom nog prima functioneren op dat ene kwart dat vaak ook verdikt is. In combinatie met een slechte paal die al eerder is gebruikt maakt zo’n storm er een einde aan. Alleen als je bij het overeind zetten de bast heel houdt, heeft hij een kans op overleven. Ik heb mijn cliënten geïnstrueerd dat ze zo’n boom met zijn tweeën gelijkmatig overeind moeten zetten, dus niet dat de ene sneller tilt dan de andere, want dan tordeert de bast en kun je hem alsnog afschrijven.”

Late oogst

“Nu is het nog steeds onstuimig, dus ik ben blij dat ik nog niet aan het plukken ben. Vorig jaar plukte ik op 11 juli de eerste Opal, terwijl ik nu pas morgen (29 juli) de eerste rijpe er af ga halen. Dat is toch bijna drie weken later. De eerste Reine Victoria plukte ik vorig jaar op 11 augustus, dus dat wordt nu wel bijna september.”

“Die late pruimenoogst kan voordelig zijn, omdat de pruimen dan op de markt komen als de mensen weer terug zijn van vakantie. Aan de andere kant is voor de consument op een gegeven moment de tijd van het zomerfruit voorbij en dan moet jij niet nog eens aankomen met je pruimen. Rond week 41 – 42 wordt het weer appeltijd.”

De oogst zal dit jaar wat kleiner zijn dan vorig jaar, verwacht Oostveen. “Ik heb het dunnen op twee percelen op dezelfde dag gedaan. Na het dunnen dacht ik dat ik dat goed had gedaan. Op het ene perceel is dat inderdaad het geval, maar op het andere hangt iets te weinig. Ik begrijp dat de oogstverwachting voor het midden van het land ook wat minder is dan vorig jaar, terwijl die voor het Noorden gemiddeld slecht is.”

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Anton Oostveen

freelance fruitteeltjournalist

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin