Doorgaan naar artikel

‘Lekker de radio aan en snoeien maar’

Het is stilte na de storm bij Rini Kusters in Wadenoijen. Letterlijk welteverstaan. En nu lekker snoeien.

“Ik ben nu de rode bessen onder de zonnepanelen aan het snoeien. Ik heb hier veel hagelschade gehad, waardoor veel eenjarige scheuten kapot zijn geslagen. Ook de droogte heeft niet bijgedragen aan de ontwikkeling van nieuw hout. Ik spaar zoveel mogelijk nieuwe takken, maar kom ze tekort. Ik verwacht komend seizoen daardoor 30% minder te produceren.” Het gebrek aan eenjarig hout, versnelt de snoei aanzienlijk. “Het tweejarige hout snij ik eruit. Verder hoef ik niets te selecteren.”

Snoeiperiode lekkere rustige tijd

Kusters noemt de snoeiperiode een lekker rustige tijd. “Ik heb er geen hekel aan, vind het niet saai. Ik zet lekker de radio aan en vermaak me wel, zeker als het droog is.” Tot het einde van dit jaar snoeit hij alleen de rode bessen. “Inmiddels heb ik een halve hectare, van de 2 hectare bessen gehad. De peren en de pruimen doe ik pas in het nieuwe jaar.”

20% is verhageld. Ik kon daar niets meer mee. Ik heb ze aan de voedselbank gegeven

Pruimen met hagelschade naar voedselbank

Als hij terugkijkt, was het voor de pruimen een goed jaar. Over de peren is hij minder tevreden. “Ook daar heb ik hagel in gehad. Zeker in het perceel bij mij thuis was het raak. 20% is verhageld. Ik kon daar niets meer mee. Ik heb ze aan de voedselbank gegeven.”

Al het fruit heeft het bedrijf inmiddels verlaten. “Drie weken geleden heb ik de laatste peren weggedaan. Ook de bessen zijn verkocht. Vanwege de hagelschade durfde ik het niet aan om ze langer te bewaren. Maar met de huidige energieprijzen is dat eigenlijk niet verkeerd geweest.”

Volgend jaar plannen voor uitbreiding peren

Kusters kijkt uit naar het nieuwe seizoen. “Ieder seizoen biedt opnieuw kansen. Hopelijk kom ik zonder kleerscheuren dat jaar door. Voor eind volgend jaar heb ik nog uitbreidingsplannen. Dan komt er 2 hectare peer bij, waarschijnlijk Conference. Dat brengt mijn areaal op 6 hectare. Maar groter dan dat wordt het niet.”

Auteur: Andrea Disco

Share this

Afbeelding
Rini Kusters

Fruitteler in Wadenoijen (Gld.)

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin