Doorgaan naar artikel

‘Door hagel minder pruimen maar betere markt’

Rini Kusters vorig najaar bij zijn pruimen onder zonnedak. Door de wind kreeg hagel nu toch vat op het gewas. - Foto: Herbert Wiggerman premium

Rini Kusters vorig najaar bij zijn pruimen onder zonnedak. Door de wind kreeg hagel nu toch vat op het gewas. - Foto: Herbert Wiggerman

Fruitteler Rini Kusters heeft in zijn pruimen- en bessenteelt veel te stellen met al 3 hagelbuien. Met de peren gaat het goed.

Rini Kusters in Wadenoijen was vorige week tussen zijn pruimenbomen bezig om de laatste hagelpropjes te verwijderen. “Dit is al de derde keer, maar toch mag ik niet klagen.” Kusters doelt daarmee op het feit dat de Opal met 70% behang voller hangt dan bij veel andere telers. “Bij Victoria heb ik nog maar 25% over. Maar de pruimen groeien goed en het dunnen ging een stuk makkelijker.”

Omdat het behang over de hele linie beperkt is, verwacht hij wel goede prijzen. “Ik denk zelfs dat er straks een markt is voor klasse 2-fruit.”

Wij dachten dat het fruit door de zonnepanelen beschermd was. Vorig jaar was dat ook zo, maar dit jaar is die opzet niet gelukt

Hagel waait tussen zonnepanelen door

De streek rond Wadenoijen was wel echt aan de beurt, bij de hagel eind mei. De hagelbui trok precies over zijn rode bessen onder zonnepanelen. “Wij dachten dat het fruit door de zonnepanelen beschermd was. Vorig jaar was dat ook zo, maar dit jaar is die opzet niet gelukt. 70 tot 80% is verhageld.” De oorzaak hiervan was de wind.

“De hagelbui ging gepaard met heel veel wind. GroenLeven, de leverancier van de zonnepanelen, was erg verbaasd toen ik belde, maar hebben er wel veel werk van gemaakt. Ze hebben de bui geanalyseerd en stelden vast dat de wind de boosdoener was. We zijn nu aan het overleggen hoe we de opstelling kunnen aanpassen om dit in de toekomst te voorkomen. Waarschijnlijk zullen we aan de windkant een hagelnet aanbrengen.”

Tevreden over peren

Over de peren is Kusters erg tevreden. “Ze hangen erg mooi.” Deze week staat weer in het teken van dunnen. “Ook dat is lopend werk, gewoon een kwaliteitsrondje.”

Veel ongenode gasten heeft hij niet in zijn boomgaard. “Ik vang weinig fruit- en pruimenmotten. Maar met weer warm weer op komst, heb ik preventief toch maar gespoten. Perenbladvlooien zie ik niet. In de 3 jaar dat ik deze boomgaard heb, heb ik daar nog nooit iets tegen gedaan. Ik maai weinig. Waarschijnlijk heb daardoor ik voldoende natuurlijke vijanden kunnen sparen.”

Auteur: Andrea Disco

Bekijk meer

Delen

Image
Rini Kusters

Fruitteler in Wadenoijen (Gld.)

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin