Doorgaan naar artikel

‘Spuiten tussen de buien door’

De zonnepanelen boven het fruit van Rini Kusters. - Foto: Herbert Wiggerman premium

De zonnepanelen boven het fruit van Rini Kusters. - Foto: Herbert Wiggerman

De weersverwachtingen zijn wat instabiel, wat het lastig maakt de werkzaamheden in het fruit goed te plannen.

Rini Kusters in Wadenoijen reed vorige week het eerste rondje met bladmeststof ATS door de pruimen. “Dat heb ik gedaan bij de Opal en de Victoria. Ik vertrouw het weer niet. Als het over 2 dagen slecht weer is, ben ik te laat. De ontwikkeling gaat wel door. Gisteren was het hier droog en stond er veel wind. Toen kon het lekker snel drogen.” Hij gebruikte 15 kilo per hectare. “Dat doe ik altijd. Het is eigenlijk nattevingerwerk.” Afgelopen vrijdag (week 15) ging hij er nog een keer doorheen. “Als het goed weer is, tenminste, maar dat geven ze nu wel door. In principe is het dan gebeurd, maar als de bloei langer duurt, rijd ik maandag voor een derde keer.”

Het gaf nu wel een extra voordeel dat ik in potten teel. In de grond planten met deze nattigheid was veel lastiger geweest

‘Het is allemaal goed bij te houden’

Voor de rest is het nog steeds rustig. “Het is allemaal goed bij te houden. Ik heb de bessen opgeschoond, jonge takjes weggehaald. Ook staat de kwart hectare met nieuwe planten, Junifer en Haronia, op hun plaats en zijn de draden getrokken. Het gaf nu wel een extra voordeel dat ik in potten teel. In de grond planten met deze nattigheid was veel lastiger geweest.” Over het plantmateriaal is hij dik tevreden. “Je kunt de ontwikkeling al goed zien. Ik hoop er dit jaar al een kilo bessen per plant vanaf te halen.”

Behalve rode bessen heeft Kusters ook wat kruisbessen aangeplant. “Die zijn voor de huisverkoop. Het is niet zoveel hoor, maar 500 boompjes van het ras Xenia. Ze zijn nog maar klein. Daar hoop ik over 2 jaar de eerste vruchten van te plukken.”

Quickdown tegen onkruid

“Het onkruid tussen de bessen vindt al dat regenwater ook wel prettig. De eerste bestrijdingsronde heb ik al achter de rug. Ik gebruik daar Quickdown voor, dat wordt niet door de bessenplanten opgenomen. Over twee weken doe ik dat nog een keer. Meestal is 2 keer wel voldoende.”

De perensnoei is klaar. “Schurft is dit natte jaar wel een dingetje. Ik heb er al 4 keer tegen gespoten, meer kan ik niet doen.” De bloei van de peren is uitbundig. “Ik zie heel veel bloemen. We hebben hier gelukkig nog maar weinig nachtvorst gehad. Ik heb er nog niet tegen hoeven beregenen.”

Auteur: Andrea Disco

Delen

Image
Rini Kusters

Fruitteler in Wadenoijen (Gld.)

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin