Doorgaan naar artikel

Warme februari risico voor fruitbloesem

Met recordvroege bloei en een deze winter nu al hoge bijensterfte wordt het een onzeker jaar voor fruittelers.

De warmste februarimaand sinds het begin van de temperatuurmetingen geeft ook de vroegste bloei ooit bij fruittelers. Pruimenteler Frederik Bunt van B&B Fruit uit Slijk-Ewijk (Gelderland) kijkt verbaasd en ook wel wat bezorgd naar de eerste pruimenbloesem van het seizoen. Fruitbloesem in februari buiten heeft hij nog niet eerder meegemaakt.

Hoewel het hier om een uitschoten onderstam gaat, is dit wel een indicatie voor de bloesemtijd van zijn boomgaarden. Die is normaal gesproken tien dagen later dan deze ‘wilde’ tak. Pruimenbloesem half april is normaal; rond 1 april uitzonderlijk vroeg en begin maart, zoals nu de verwachting is, een absoluut record.

Langer kans op nachtvorst en grotere bijensterfte

Met vroege bloei wordt ook de kans op schade door nachtvorst groter. En als de bloesems niet door een koude nacht ten onder gaan, dan is er nog een ander probleem dat zich aftekent. De Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV) maakte vorige week bekend dat voor het vijfde jaar op rij de wintersterfte van bijenvolkeren toeneemt. Het sterftepercentage onder de volken bedroeg eind januari 2024 11,25%, zo blijkt uit de enquête onder de aangesloten imkers. Deze sterfte is het viervoudige van het gemiddelde van de jaren 2014 tot 2019, aldus de NBV.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin