Zo triest als de spruitkool van Piet Sonneveld er in juli nog bij stond, zo mooi trok het bij na een stevige bui eind augustus.
Piet Sonneveld stond er ondanks zijn uitgebreide teeltervaring toch weer van te kijken hoe goed een gewas als spruitkool zich kan herstellen.“Die 50 millimeter neerslag eind augustus heeft veel gered. Want eerlijk is eerlijk: na al die weken met uitsluitend hitte en geen druppel vocht, zat ik hem wel behoorlijk te knijpen.”
Kunstmatig beregenen zat er niet in, omdat het water in de directe omgeving van Dreischor (Schouwen-Duiveland, Zeeland) daarvoor te zout is. “We hebben nog wel overwogen om dan maar water van elders te laten aanvoeren, maar uiteindelijk ben ik blij dat we daar niet aan begonnen zijn. Je moet er veel kosten voor maken, en dan ben je met één keer beregenen ook nog niet klaar.”
Lees ook hoe Piet Sonneveld begin augustus de hitte en droogte ervoer
Najaar met weinig groei in gewas
Wat niet betekent dat het gewas de zomer zonder kleerscheuren heeft doorstaan. “Ik ben gegeven de omstandigheden best tevreden met wat er nu staat; het gewas staat er op het oog fris bij, maar optimaal is het zeker niet: veel planten zijn niets te lang en er zit nu weinig groei in de spruiten, want de afgelopen weken is er alweer amper regen gevallen. Dat vochttekort zie je terug in de sortering, die is aan de fijne kant. Afgelopen weekend (27-28 oktober) is er 10 millimeter gevallen, nu (30 oktober) komt er 20 millimeter bij. Heel mooi.”
Lees verder onder de foto
Productie blijft achter
Consequentie is dat de productie achterblijft. “In deze periode is 30 ton spruiten per hectare haalbaar, maar het blijft nu dichter steken bij de steken bij 20 dan bij de 25 ton. We hebben weliswaar geen kosten voor beregening gemaakt, maar minder plukken dan beoogd heeft hetzelfde effect.”
Op het moment dat Sonneveld zijn verhaal doet, brengen de B-spruiten zo’n 50 cent per kilo op, en de A-spruiten amper 45 cent. “Dat zijn prijzen voor een normaal jaar, dit is geen normaal jaar.”
Lees meer over spruitenprijzen in deze marktanalyse
Teelt blijft achter op schema
Bovendien zijn de opeenvolgende teelten later klaar dan volgens het schema zou moeten, waardoor er een achterstand in de pluk is ontstaan De spruiten die Sonneveld in de 2e helft van oktober over de sorteerband krijgt, zijn van het ras Abacus. Normaal zou deze planting allang weg moeten zijn, maar in werkelijkheid is dat nog niet het geval.
“Voor de productie zouden ze nog best even mogen blijven staan, maar dat kan dus niet. Ik denk dat we in december ook meer zullen moeten plukken dan andere jaren. Normaal doen we in die maand wat minder spruitkool om ruimte te houden voor het pootgoed sorteren. Dat komt nu ‘goed’ uit.”
Lees ook hoe bloemkoolteler André Slootmaker ervoor staat na de zomer 2018