Vollegrond

Nieuws

Markt: Spruitkool blijft goed betaald

Spruitkool wordt nog steeds mooi betaald, met 55 tot 57 cent voor B’s en 40 tot 45 cent voor A’s. Leverprogramma’s liggen op dit niveau, al lijkt er wel wat druk op de prijs te komen.

De temperatuur is tot nu toe niet echt ideaal voor een wintergroente als spruitkool, maar de vraag blijkt groot genoeg om te voorkomen dat de markt volloopt. “Spruitkool wordt weer populairder”, meent een handelaar.

Gunstig is zeker is dat de kwaliteit in het algemeen goed is. Met de trammelant van de voorbije zomer in het achterhoofd, kan rustig gesteld worden dat dat een hele prestatie en meevallende uitkomst is. Wel is er sprake van regionale verschillen in het resultaat, bijvoorbeeld doordat beregenen niet kon of doordat de teelt al direct aan het begin een tik te verwerken kreeg door overmatige neerslag.

Britse spruiten

Duitsland is goed aan de markt, het Verenigd Koninkrijk (VK) in het geheel niet. Dat laatste is op zich niet zo vreemd in november, wel dat sommige Britse handelaren proberen om in Nederland spruiten te verkopen. Naar het schijnt bestaat er in het VK nog steeds het idee dat de spruitkoolproductie aldaar aan de schrale kant is, weet een insider. De werkelijkheid is dat de productie heel behoorlijk is en dat men spruiten beschikbaar heeft voor export. Teler André Noordhoek in Bleiswijk bevestigt dit. “Ik heb ook Engelse spruiten aangeboden gekregen, maar dat past nu natuurlijk niet. Is er hier een tekort, dan is dat te verklaren, maar je moet nu niet met buitenlandse spruiten aankomen.”

Jumbo hanteert een schapprijs van € 2,98 per kilo voor B/A-spruiten en van € 3,38 voor wat ze aanduidt als ‘kleine spruitjes’. AH heeft spruitkool in de bonus voor € 2 per kilo. Fijne spruiten kosten er € 3,38 per kilo. Plus: grote spruiten € 2,98 per kilo, D-spruiten € 2,30(!).

Verwachting: stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.