Doorgaan naar artikel

Zaadfirma’s zetten deuren weer wagenwijd open

In week 39 gaan de deuren van de zaadbedrijven weer open. Uniek dat de mogelijkheid er ieder jaar weer is om in hoog tempo geïnformeerd te worden over nieuwigheden over gewassen en rassen.

In onderstaand overzicht het belangrijkste nieuws over 15 gewassen die niet in Groenten&Fruit nr. 19 staan. Verder lees je wat er wanneer en waar te doen is.

* Enza: Bezoek (gelieve) op afspraak: aanmelden via marketing@enzazaden.nl of via lokale vertegenwoordiger.
* Hazera: Het is ook mogelijk het Hazera tomaten demonstratiecentrum in Bleiswijk te bezoeken met een assortiment snacktomaatjes, cherry, cluster, losse en vleestomaten. Neem voor meer informatie en bezoeken contact op met Geert van der Wel (06-34594516) of Marcel van Kester (06-43840734).
* Nunhems: Alleen op uitnodiging.* Rijk Zwaan: Na afspraak met vertegenwoordiger of proefveldcoördinator Arno van Oers (06-53305058).
* Vitalis: Vanwege ingrijpende wegwerkzaamheden, bekijk routebeschrijving op biovitalis.nl. Voor begeleide rondleidingen aanmelden bij Carolien van Heusden: c.vanheusden@biovitalis.eu.

Bekijk de overige (hoofd)gewassen in het digitale magazine Groenten&Fruit, nr. 19

 

 

Bladkool

Sakata: De ‘non-heading’ kool Collard TCL-553 heeft lichter groen blad met langere bladstelen, daardoor makkelijk te bundelen. Veel bladeren zitten stevig ingepakt. Binnenin fris lichtgroen, buitenkant licht van kleur met weinig aderen, mooi gegolfde bladrand. Vormt geen kop. Gewicht 1,5 kilo, 42 centimeter lang, 40 centimeter breed.

Boerenkool

Bejo: Oldenbor (Bejo 3055) is een prachtige en productieve struikboerenkool. Sterk tegen vorst en sleet.

Bospeen

Bejo: Bospeen en A-peen/snackpeen-segment: Aranka en Astralis. De paarse Purple Sun voor de versmarkt en de smaakwortelen Cool carrot candy. Navedo in het middelvroege schijvenpeen-segment.

Bosui

Sakata: Bosui wordt steeds populairder in de Nederlandse keuken en op de Nederlandse velden. Het ras Totem is marktleider van de Sahara tot aan de Noordpool. Nieuwe rassen Yoda en Interstellar doen het ook erg goed in het Nederlandse klimaat. Diepblauwe gewaskleur, dikke waslaag, opgerichte bladstand en ongevoeligheid voor bruine punten.

Bleekselderij

Rijk Zwaan: Tejal is zeer sterk op schot, middelgroene kleur (iets minder donker dan Kelvin).

Daikon

Sakata: De Daikon watermelon zal te zien zijn, naast enkele nieuwe introducties voor de teelt van daikon in het voorjaar.

Meiraap

Sakata: Van dit in Nederland weinig populaire gewas heeft Sakata enkele toppers in huis. Enkele raapstelentelers telen Sweetbell als bladgewas; bijna niemand weet dat dit ras ook bijzonder lekker is als knolletje.

Pompoen

Sakata: Butternuts: de rassen flespompoen zijn zeer uniform en produceren veel pompoenen van uitstekende interne en externe kwaliteit. Rassen zijn resistent tegen meeldauw en dat is goed te zien op het veld. Naast onze bekende flespompoenen, een nieuwe Hokkaido en andere eetbare pompoenen. Daarnaast enkele nieuwe rassen Haloween pompoen. Veelal met tolerantie voor meeldauw en een zeer hoge en uniforme productie.

Vitalis: Kaori Kuri heeft mooie donkerrode vruchten, maat tussen 1,0 en 1,5 kilo. Verbetering voor wat betreft bewaarbaarheid en nog beter van smaak dan de al bestaande Vitalis pompoenrassen.

(Rode) biet

Bejo: Drie nieuwe rassen rode biet: Bresko, Palau en Bohan. Bresko is een mooie, ronde bewaarbiet met sterk wortelgestel, enorm goede bewaarkwaliteit. Palau heeft Rhizomanie-resistentie, sterk loof, mooie kleur, uitstekende bewaarkwaliteit. Bohan is geschikt voor industrie, vanwege zeer hoge productie en droge stof en brixgehalte. Sterk wortelgestel.

Pop Vriend: Jolie is een zeer uniforme biet met sterke toppen die tot het einde van het seizoen makkelijk oogst. De ronde vorm maakt het ras zeer geschikt voor baby biet. Hoog suikergehalte gekoppeld aan goede bewaarbaarheid. Scarlett is de nieuwste introductie met verbeterede kwaliteit en vorm, een zeer gebalanceerde plant.

Sakata: Thema bij Sakata zijn bieten. Niet alleen op het veld; maar ook bij de tent en in de catering hiervoor extra aandacht. Op het veld staan naast de commercieel succesvolle Cardeal en de beste Chioggia selectie Chioggia Guardsmark zeer experimentele en minder bekende rassen.

Rode ui

Bejo: Redlander is de eerste rode ui die meeldauwresistent is. Zeer geschikt voor bewaring met uitstekend wortelgestel en uiterlijke kenmerken.

Takii: TEON502 is de eerste rode Rijnsburger voor Takii met uitstekende bewaarcapaciteiten. Vroeg rijpend, geschikt voor lange bewaring in Noord-Europa. Sterke groei in het vroege seizoen, bolvorming begint vlak na de langste dag. Door zijn uniformiteit en fijne hals heeft TEON502 een goede productie.

Snijbiet

Pop Vriend: Ion en Fluence zijn hybriden met een rode bladsteel, rode nerf en een zeer goede, intermediaire resistentie tegen ‘bloeden’ door zuigschade van insecten en/of stress. Beide rassen zijn intermediair resistent tegen valse meeldauw. PV-9022 is de nieuwste aanwinst. Hoge intermediaire resistentie tegen valse meeldauw, donkerrode bladsteel die mooi contrasteert met de donkergroene en glanzende bladschijf. Ook zijn er rassen met groene nervatuur uitgezaaid.

Sperzieboon

Bakker Brothers: Caledonia en Elba zitten in het zeer fijne segment (6,5-8 mm). Mooi gegroepeerde bonen, prima kwaliteit. De rechte, ronde bonen zijn makkelijk te oogsten. In het fijne segment (8-9 mm) is Saba een aanrader met betrouwbare hoge productie onder vrijwel alle omstandigheden. Uitstekend machinaal te oogsten.

Pop Vriend: Geschikt zijn voor verse markt en industrie zijn Pickright en Jaguar. Pickricht oogst erg makkelijk, 90% zonder steel waarbij de peul niet afbreekt en netjes loslaat. Goede bewaarbaarheid en makkelijk te verwerken. Jaguar is een middelfijne boon met een donkere peulkleur, sterk en de peulen recht met een mooie glans. Een boon die interessant is voor de industrie is Sulawesi in het extra fijne segment. Sulawesi heeft een sterke plant geschikt voor zware en groeikrachtige gronden. Hoog % peulen in het XF-kaliber. PV-912 heeft een sterke rechtopstaande plant geschikt voor zware en lichte gronden. PV-912 kan goed tegen de hitte en heeft een lang oogstvenster.

Spinazie

Pop Vriend: In het baby leaf segment toont het bedrijf Pfs 1-17 valse meeldauw resistente hybriden Nevada, Colusa en Kiowa en een breed scala aan nieuwe nummers voor alle seizoenen met Pfs 1-17 resistentie. Voor de industrie worden een heel aantal nieuwe Pfs 1-17 resistente hybriden getoond met een goede schottolerantie. Ook staan de zeer productieve en Pfs 1-15, 17 resistente rassen als Sonoma, La Paz (PV-1237) en Santa Cruz (PV-1302) in het veld. In het oriëntaalse type is er een scala aan hybriden. Van zeer snel tot zeer traag groeiend met uiteenlopende resistentiepatronen.

Rijk Zwaan: Gladde, gesavooide en oriëntaalse types. De meeste rassen hebben een resistentie tegen het nieuwe valse meeldauwfysio 17.

Sakata: Bij spinazie heeft Sakata de afgelopen twee jaar indruk gemaakt met het zomerras Helios. Ook de good-old Apollo doet het nog zeer goed. Naast deze rassen wat nieuwe, veelbelovende introducties en diverse Oriëntaalse (wilde) spinazierassen.

Syngenta: El Lucio (LDSP980). Baby spinazie voor voorjaar en herfst. Zeer goede bladvorm, heldere kleur. Rustiek ras met medium groeisnelheid voor zekere productie.

Spitskool

Rijk Zwaan: Teama is groeikrachtig, mooie groene kleur, sterk tegen barsten. Nu ook beschikbaar in Nederland.

Suikermais

Bakker Brothers: heeft zich het laatste jaar verder toegespitst op de selectie van suikermais. Carlisle, Warwick en Rochester zijn al langer op de markt. Verder toont BB een aantal nieuwe rassen voor versmarkt en industrie.

Clause: Op de site staan enkele variëteiten van zoete maïs uit de premium Elite-reeks, evenals de nieuw geïntroduceerde en zeer vroege Turbine.

Pop Vriend: Het ras Royalty, een SU type, wordt gewaardeerd om zijn productie ongeacht de omstandigheden. Met name populair in de verwerkende industrie, maar ook geschikt voor de verse markt. Sterke, stevige plant met goede ziekteresistenties. In het supersweet segment is er Noa. Een van de populairste superzoete rassen voor industrie en verse markt.

Mede-auteur: Joost Stallen

 • Impressie van de Rassendagen. - Foto's: Stan Verstegen

  Impressie van de Rassendagen. – Foto’s: Stan Verstegen

 • Impressie van de Rassendagen.

  Impressie van de Rassendagen.

 • Impressie van de Rassendagen.

  Impressie van de Rassendagen.

 • Impressie van de Rassendagen.

  Impressie van de Rassendagen.

Klik hier om terug te gaan naar het gewassenoverzicht.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin