Doorgaan naar artikel

Syngenta opent nieuwe productiekas

Syngenta Vegetables heeft een nieuwe groentezaden-productiekas in Enkhuizen geopend. De nieuwbouw vergde een investering van € 11,5 miljoen en draagt bij aan de verdere optimalisatie van de kwaliteit en leverbetrouwbaarheid van de zaadfirma.

De nieuwe kas kreeg de naam Jan Schagen als eerbetoon aan de in 2022 helaas te vroeg overleden oud-medewerker van het bedrijf. Hij stond aan de wieg van het ontwerp en was projectleider bij de bouw van deze nieuwe kas. De kas van 6.300 m² versterkt volgens Syngenta de koolzadenproductie en optimaliseert de zaadkwaliteitstoets.

Serie investeringen

“De opening van de Jan Schagen-kas is een volgende stap in een serie vernieuwingen bij Syngenta in Enkhuizen, zegt Jan Willem Griep, directeur Syngenta Nederland. “In 2019 openden we een nieuw zaadinnovatiecentrum van ruim € 36 miljoen. Nu zijn we druk bezig met het leggen van zonnepanelen en de bouw van een nieuw zaadgezondheidslaboratorium dat we hopelijk eind dit jaar kunnen openen. We zitten hier al meer dan 150 jaar en ik kan je verzekeren; daar gaan nog heel wat jaren bijkomen!”

Nieuwe kas bestaat uit twee delen

De nieuwe kas bestaat uit twee delen. Een deel is gericht op de vermeerdering van basiszaden van koolgewassen, waarbij bestuiving door een specifiek CO2-toedieningsproces plaatsvindt. In het tweede deel van de kas worden zaadkwaliteitstoetsen gedaan in twee verschillende klimaatzones: koud voor onder andere kool- en slagewassen, warm voor vruchtgewassen zoals tomaat en paprika.

Het is de enige plek wereldwijd waar we deze CO2-techniek toepassen

Reinier de Vries, wereldwijd verantwoordelijk voor de supply chain van blad- en koolgewassen binnen Syngenta: “Deze kas is uniek voor Syngenta. Het is de enige plek wereldwijd waar we deze CO2-techniek toepassen. Het is een zeer specifiek proces dat veel kennis en expertise vraagt, daarom doen we dat in eigen beheer. Daarnaast willen we uiteraard weten of de kwaliteit van de zaden goed genoeg is. In de klimaatzones kunnen we de praktijk uitstekend nabootsen. Dit maakt de kwaliteitstoets nog betrouwbaarder.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin