Zaadfirma’s barsten van het rassennieuws

14-09-2017 | Laatste update op 04-08 | |
Foto: Proeftuin Zwaagdijk
Foto: Proeftuin Zwaagdijk

Bijna alle zaadbedrijven hebben in week 39 hun jaarlijkse open dagen. Dat geeft een mooie mogelijkheid in hoog tempo geïnformeerd te worden over nieuwigheden over gewassen en rassen. Groenten&Fruit heeft de belangrijkste zaken per gewas bij elkaar gezet, en wat er wanneer en waar te doen is. Klik op het gewas om er direct naartoe te gaan.

Asperge

Bejo: Erasmus is een paars, aspergeras voor de teelt in Noord-, Midden- en Zuid-Europa. Is eerste 100% mannelijk paars aspergeras.

Bladgewassen

Rijk Zwaan: Knox is de eigenschap die verkleuring van gesneden blad voorkomt ten gevolge van oxidatie van plantsappen. Nieuw is de eigenschap die de verkleuring van de pit onderdrukt: het snijvlak blijft witter. In verschillende rassen ijsbergsla, kropsla, bindsla, Bataviasla en eikenbladsla.

Verder drie nieuwe veldslarassen, met opgerichtere stand en fijner blad dan bestaande rassen.

Vitalis: Uitgebreid pakket rassen van alle soorten en typen bladgewassen. Verder een aantal mooie rode mini cos-rassen. Het assortiment ijsbergsla is uitgebreid met Canavo (voorjaar) en Adanto (herfst).

Foto: Enza Zaden

Foto: Enza Zaden

Bekijk onderaan dit artikel de planning van de open dagen.

Bleekselderij

Rijk Zwaan: Diverse nieuwe rassen waaronder Aritra: donkere kleur en sterk tegen bladvlekken.

Bloemkool

Bejo: Zaragoza (Bejo 3000) is de eerste knolvoetresistente bloemkool voor zomer en vroege herfst. Houdt zich goed aan de 78 tot 80 groeidagen, geeft zware vaste kool.

Clause: Canopus is een van de vier nieuwe industrierassen. Forse plant voor productie van witte keiharde roosjes. De rassen zijn volgend jaar commercieel beschikbaar.

Hazera: Solida is goed te plannen met circa 75 groeidagen. Zeer uniform, oogst van half augustus tot en met half oktober. Solida wordt gepositioneerd als vervanger voor Amsterdam.

Sakata: Alston wordt komend jaar commercieel. Een hagelwitte bloemkool, opgerichte bladstand, uniform. Vroegheid na Easy Top en voor Sevilla. Presteert het best op de 6 en 5 centimeter perspot; met andere potmaten ervaring opdoen.

Syngenta: SGC 2074 hoeft niet gedekt te worden, want de zeer uniforme kool is ongevoelig voor geelverkleuring of zonnebrand (blijft altijd wit). Deze zomerkool heeft circa 75 groeidagen nodig. Om de kool vitaal te houden, wordt bij veel neerslag de inzet van middelen als Folio Gold en Amistar aanbevolen.

SCG 2104 is voor de zomer en vroege herfst. Het aantal groeidagen is met 72 tot 75 vergelijkbaar met Clarina.

Vitalis: Dit jaar zijn de nieuwe rassen Mardi en Herslo voor het eerst op grote schaal geteeld. Deze hybriden zijn speciaal voor de biologische teelt zonder CMS veredeld. Vooral de Duitse bio-markt vraagt daarom. In dit eerste praktijkjaar is de teelt goed verlopen.

Foto: Stan Verstegen

Foto: Stan Verstegen

Broccoli

Clause: 3 rassen onder nummer voor broccolini (aspergebroccoli). De losse schermpjes zijn zo’n 25 gram. Een snel aan populariteit winnend gewas in landen als het Verenigd Koninkrijk, de VS en Australië. In Nederland telen enkele telers aspergebroccoli op kleine schaal.

Kimono is een snel groeiend ras voor oogst vanaf begin september. Sterke resistentie tegen Pseudomonas.

Sakata: Triton maakt een fors gewas met een mooi rond, vast en fijn scherm. Weinig gevoelig voor holle stelen.

Syngenta: SGD 93888 past in het segment Ironman, voor de zomer en vroege herfst.

Sterk op holle stelen en doorwas. De smetgevoeligheid is vergelijkbaar met die van Ironman.

Chinese kool

Wing Seed: Scarvita en Scarrossa zijn rode Chinese koolrassen met een frisse nootachtige smaak. Voor de verse markt en voor verwerking in verpakte slamixen als vervanger van radicchio of rode Batavia. Het blad blijft lang knapperig, smet niet snel en kan qua kostprijs prima concurreren.

Courgette

Rijk Zwaan: Diverse typen courgette met vruchten in meerdere kleuren. Zijn van oorsprong Zuid-Europese rassen, voor het eerst op demoveld onder gematigde klimaatomstandigheden.

Clause: CLX29133 is een groen courgetteras met hoge virus- en meeldauwresistentie en een goede vruchtvuurresistentie. De vruchten zijn sterk, en goed houdbaar.

Sakata: Ter introductie een nieuwe witte courgette: Pleiades. Hoop op een markt voor deze kleur in de Benelux. Verder relatief nieuw is de groene Ascona.

IJsbergsla

Enza: Elmundo (E01E.10308) is een echt zomerras met een goede interne kwaliteit. Eduardo (E01E.10394) is geschikt voor vroeg zomer tot vroeg herfst. Door de langzame vulling kan dit ras wat zwaardere bollen geven voor de snijderij.

Damion is vorig jaar geïntroduceerd voor voorjaar en herfst. Verder zijn er een aantal nieuwe bindslatypes te zien in groen en rood.

Foto: Stan Verstegen

Foto: Stan Verstegen

Peen

Bakker Brothers: Nantes type Sturgeon is een nieuw ras en geschikt voor teelt onder warme en koude omstandigheden. Geschikt voor verse markt en industrie. Het recent geïntroduceerde ras Marlin is een Kuroda-type met de uitstraling en smaak van een Nantes-type.

Bejo: Adana (Bejo 2976) is een Mokum-type met cilindrische uniforme peen voor onderdekkersteelt, snackpeen, A-peen en fijne industrie. Met 3 tot 7 miljoen zaden per hectare. Nazareth is een B-peenras in het Nairobi-segment, na Napoli en voor Nerac. In Zuid-Nederland ook voor de onderdekkersteelt. Sterk loof en sterk op ziekten en plagen.

Takii: Fire Wedge is een Kuroda-type (breed van boven, naar onderen toe conisch) voor verse markt en sapproductie. Niet geschikt voor bewaring. Aurantina is een Kuroda/Nantes-type<, en Prominence en Tangerina zijn beide Kuroda/Chanteney-typen. Alle rassen zijn gezaaid in voor B-peen gebruikelijke dichtheden.

Clause: Patzi is een glad Berlikumer-type voor peen van 300 tot 400 gram voor snijderij en de verse (Oost-Europese) markt.

Pompoen

Sakata: Haloween pompoenen in diverse soorten en maten. Vooral de grotere SQ11333 en de fijnere SQ10633 springen in het oog. Nieuw is een spaghetti pompoen: Primavera. Verder staat er het bekende butternut-assortiment.

Vitalis: In pompoen is virus dit jaar een thema. Op de Vitalis-demovelden zijn verschillende rassen te zien met virusresistentie. Vitalis doet in pompoen onderzoek naar kieming, smaak, houdbaarheid, bemesting en plantafstand.

Seed meets Technology

Op proeftuin Zwaagdijk wordt voor de vierde keer Seed Meets Technology gehouden. Een op zaadtechnologie gerichte beurs, met lezingen en demonstratievelden. Onder de naam ‘Vegetable Fields’ tonen de zaadfirma’s Sakata, Takii en Wing Seed hun rassenassortiment vollegrondsgewassen. Andere aanwezige zaadfirma’s zijn Ergon Seed (tomaat, courgette, pepers) en Prudac (tomaat, paprika). Elke dag is er op twee momenten (10.30 en 14.00 uur) een rondleiding met toelichting. Op woensdag 28 september start om 13.30 uur het symposium Hydroponics (teelt op water). Info programma en inschrijven: www.seedmeetstechnology.com.

Overige activiteiten

Bij Bejo zijn doorlopend moderne machines en werktuigdemo’s te zien op de mechanisatietentoonstelling. Op 28 september is er een wortelsymposium (Taste, Health and Innovation). Hier wordt ingegaan op veredelingsaspecten en inzichten hoe peen met toegevoegde waarde op de markt te brengen is. (Deelname op aanvraag bij een vertegenwoordiger of via de Bejo-website.)

Syngenta geeft naast de vollegrondsgroenten een presentatie van haar rasen voor tomaat, paprika en bloemen. Aanleiding is het 150-jarig bestaan van de site van het bedrijf in Enkhuizen.

Prei

Bejo: Skater is een donkere prei voor de laat zomer/vroege herfst. Zeer korte overgang tussen tussen groen en wit. Sterk op trips en Alternaria, voor de Nederlandse en Belgische markt. Te planten vanaf 15 april. Perfect voor korte prei met blad.

Hazera: Stromboli is nieuw en past tussen de snelgroeiende zomerrassen en de tragere herfstrassen. Oogst van half augustus tot eind oktober. Zeer uniform, vlot te schonen en goed houdbaar.

33-2485 is voor oogst vanaf half juli, net voor Stromboli. Erg uniform, sterk tegen bladbreuk en hoog soortelijk gewicht. Het zijn de eerste rassen waarmee Hazera komt na de overname afgelopen juli van het veredelingspakket prei van Syngenta.

Vitalis: Cherokee is nieuw en voldoet uitstekend in de biologische herfstteelt. Mooi opgericht blad, sterk op ziektes.

Foto: Groenten&Fruit

Foto: Groenten&Fruit

Rode kool

Bejo: Davaro is een ‘multi purpose variety’ voor de vroege teelt (uitgezonderd primeurteelt). Ook geschikt voor middenvroege tot middenlange bewaring. Geeft 80-ers tot vierponders. Segment Integro, maar uniformer en betere bewaarkwaliteit.

Sperzieboon

Bakker Brothers: Elba geeft een zeer hoog percentage erg fijne, donkergroene bonen. Lengte 12 centimeter, hoge productie. Geschikt voor verse markt en industrie. Lavezzi is een bonenras met een stevige plant en goed vlezige peulen. Lengte 12 centimeter.

In het industriesegment is er Montserrat: stevig planttype en geconcentreerde zetting in de 5-6,5 sortering met goede lengte. Saba is een belangrijke referentie in fijne segment voor verse markt en industrie.

Spinazie

Rijk Zwaan: Enkele spinazierassen met resistentie tegen valse meeldauwfysio’s 1-16. Fysio 16 vormt in Europa nog geen probleem, maar is al wel benoemd.

Sakata: Uitgebreid programma spinazie: Oriëntaalse en voor Babyleaf.

Ook oudgediende Apollo en de meer recente Helios. Zeer donkere bladkleur, opgerichte bladstand, uitstekende veldhoudbaarheid en goed in de bewaring. Ook te gebruiken als baby spinazie.

Nieuw is SPI02089.

Spitskool

Takii: Monserrate is snelgroeiend en uniform. Ras van het type Cape Horn. 68 groeidagen, sterk tegen barsten. Stukgewicht van 0,8-1,2 kilo.

Hazera: Berlenga is het vroegste ras van Hazera met 65 tot 70 groeidagen. Het combineert zijn vroegheid met een spitse vorm, een goede houdbaarheid op het veld en in het schap. Naast de rassen Dutchman en Regency.

Spruitkool

Bejo: Helios is productief industrieras met veel spruiten aan de stam en hoog soortelijk gewicht in de maat 21 tot 34 millimeter. Oogst van half oktober tot half november.

Pontus (Bejo 2950) geeft zeer hoog aantal A/B-spruiten aan relatief lange stam. Oogst december tot half januari. Spruiten zijn iets lichtgroen en worden niet zwart bij lichte vorst. Blijven dan plukbaar.

Syngenta: SGB 1594 is een dubbeldoelras voor november. Op ruimere plantafstand mooie B-spruiten en in een dichtere planting grovere A-spruiten.

Hazera: Bronson is een industrieras voor oogst in november en eventueel december, daarmee inspelend op de tendens bij de industrie om de verwerking vroeg te starten. Geeft 90 tot 110 A/M-spruiten aan de stam. Naast het industrieras Brandon. Verder diverse toekomstige rassen voor de verse markt.

Foto: Stan Verstegen

Foto: Stan Verstegen

Venkel

Bejo: Dragon is voor voorjaar, zomer en herfst. Sterk tegen schot. De knollen zijn rond en zijn gemakkelijk te snijden. Dragon stond afgelopen seizoen al in de praktijk.

Rijk Zwaan: Op het demoveld staan diverse rassen die oorspronkelijk voor de Zuid-Europese klimaatzone zijn ontwikkeld om ze te testen onder gematigder klimaatomstandigheden.

Witte kool

Bejo: Report is een knolvoetresistent industrieras voor middenvroege teelt. Erg gezond op het veld en met een prima zuurkoolkwaliteit.

Kaluga is een middenvroeg ras van 1,5 tot 2,5 kilo na circa 130 groeidagen. Kaluga is middellang tot lang bewaarbaar. Te beschouwen als een vervanger van Bingo voor de teelt van 4-ponders. Erg sterk tegen trips. 40.000 tot 45.000 planten per hectare.

Takii: Vertex is een Xanthomonas-resistent zomerkoolras met 90 tot 100 groeidagen. Castello-type, volgt na het Takiiras Verdeco.

Hazera: Lucas is voor de verse markt van 36-ers en lang te bewaren. Hoge tolerantie tegen trips.

Rijk Zwaan: Axioma is voor de lange bewaring, met een iets hogere vulsnelheid dan Storema. Hierdoor zal de productie naar verwachting iets hoger zijn.

Sakata: Felicity is een nieuwe platte witte kool met vrijwel dezelfde eigenschappen als Atlas (vast, uitstekende smaak, zeer plat), maar veel uniformer. Kajak (voorheen CB10669) is commercieel.

Syngenta: SGW 0436 en SGW 0437 zijn nieuw voor de lange bewaring. Ze vormen een uitbreiding van het assortiment met Zenon, Prodicos en Storidor.


Mede-auteur: Joost Stallen

Verstegen
Stan Verstegen Redacteur
Meer over


Beheer