Doorgaan naar artikel

‘Witlofras Djine dit jaar in grotere proef’

Chris Peeters zit in een maatschap met zijn vader Paul Peeters. Senior werd vorig jaar 67 jaar en draait volledig mee. “Hij vindt het nog steeds hartstikke mooi.”

Op hun bedrijf in Espel is ook meer dan genoeg werk te doen, waaronder de teelt van pootaardappelen, uien, suikerbieten en witlofwortelen en de jaarrond trek van witlof. Eenderde van de witlofwortelen is voor eigen gebruik. De rest is voor derden, waaronder in het Verenigd Koninkrijk en in Polen. Peeters teelt voor deze buitenlandse bestemmingen daarnaast nog wortels voor de trek van roodlof.

Rassenschema

In de eigen trekkerij worden dit jaar achtereenvolgens de rassen Ecrine, Topscore, Flexine, Djine (Hazera) en Vintor gebruikt. Ecrine is een vervanger voor Bingo. “Bingo viel vorig jaar iets tegen, maar ik hoorde dat toen alle rassen wel wat tegenvielen. Het ras Djine loopt mee als een grotere proef, we hebben er vorig jaar 4 hectare van gezaaid. We kennen het ras al wat langer met de trek van kleinere partijen wortelen.” Peeters positioneert de trek aan het eind van de Flexine-periode en aan het begin van de trek met Vintor. “Daar steggelen we nog over met Hazera. Het is wel mooi dat we dit soort proeven kunnen doen, maar het kost wel tijd. Vanaf juni weet je hoe Djine zich houdt, nadat de wortels voor het volgend jaar al gezaaid zijn.”

Flexine na Topscore

Het areaal dat wordt getrokken komt op 35 tot 40 hectare. De wortels worden op het bedrijf zelf bewaard, naast partijen wortels van derden. Het ras Topscore staat tot eind april op het programma, gevolgd door Flexine. “Na Topscore zijn we jaren achtereen direct overgestapt op Vintor. Dat ging ook goed, maar Flexine geeft wat mooiere kroppen. Daar staat tegenover dat het ras op het veld wat gevoeliger is voor phytophthora; de infectiedruk verschilt overigens wel per jaar.”

Prijs ‘lafjes’

In deze periode wordt Topscore getrokken. Dat gaat goed met een mooie productie. Peeters duidt de huidige prijs voor de klok op 5 maart als ‘lafjes’, want de prijs ligt met zo’n 50 cent per kilo stevig onder de kostprijs. Het eigen lof gaat volledig weg via coöperatie Oxin Growers, los in doosjes, in blauwe bakjes en in EPS-fust.

Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Chris Peeters

Witlofteler in Espel

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin